Drukāt šo lapu
10.06.2016 10:10

Baznīcu naktī Pierīgā Goran Gora, grupa "Otra puse" un vienošanās kopīgā lūgšanā

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baznīcu naktī Pierīgā Goran Gora, grupa "Otra puse" un vienošanās kopīgā lūgšanā www.baltezerabaznica.lv

Šogad 10. jūnijā visā Latvijā jau trešo reizi notiks Baznīcu nakts. Pasākumā piedalīsies arī liela daļa Pierīgas dievnamu. Šajā vakarā baznīcas visā Latvijā savas durvis vērs, lai apmeklētājiem piedāvātu daudzveidīgu programmu.

Tās būs lūgšanas, sarunas ar mācītājiem un draudžu locekļiem, radošās darbnīcas bērniem, ekskursijas baznīcu telpās, populāru mūziķu uzstāšanos un kopīgu tējas dzeršanu, bet deviņos vakarā visos dievnamos vienlaikus skanēs lūgšana "Mūsu Tēvs debesīs".


Baznīcu nakts ir īpašs vakars, kad dievnami būs atvērti līdz pusnaktij un pat ilgāk. Gaidīts ir ikviens, arī tie cilvēki, kuri ikdienā baznīcu neapmeklē. Šoreiz ielūkosimies triju Pierīgas baznīcu – Baldones, Saulkrastu un Ādažu draudžu piedāvātājās programmās.

Ādažu draudzē zīda apgleznošana un grupa "Otra puse"

Baltezera baznīcā sešos vakarā paredzēta Baznīcu nakts iezvanīšana un mācītaja Ivara Jēkabsona uzruna, kurai sekos virkne dažādu aktivitāšu. Kā pastāsīja draudzes priekšniece Daiga Grencberga, Baznīcu nakts pasākumā paredzēts iesaistīt arī bērnus, kuriem būs iespēja darboties ar īpašu sāls un miltu masu, no kuras mākslinieces Aijas Ausējas-Rudzītes vadībā mazie apmeklētāji varēs veidot svečturīšus. Īpašā masa tiks gatavota jau pirms pasākuma.

Arī pieaugušajiem būs iespēja iemēģināt roku radošas nodarbēs, piedaloties kopīgā zīda apgleznošanā, uz auduma rakstot Tēvreizes lūgšanu.

Tie, kuri vēlēsies vakaru pavadīt mierīgā un apcerīgā atmosfērā, varēs noklausīties Ādažu draudzes locekles Zandas Rutkovskas stāstījumu un apskatīt fotogrāfijas par pieredzēto Jēkaba ceļā – tas ir gandrīz tūkstoš kilometru garš svētceļojums, no kura sieviete atgriezusies šajā pavasarī. Savukārt pēc kopīgas lūgšanas "Mūsu Tēvs debesīs" baznīcā koncertēs grupa "Otra puse", kas šeit uzņēmusi videoklipu dziesmai "Kopā", bet Baznīcu nakts noslēgumā visiem klātesošajiem būs iespēja piedalīties Tezē lūgšanās.

Draudzes priekšniece Daiga Grencberga norāda, ka pasākuma mērķis bijis izveidot programmu, kurā katrs atrastu sev ko interesējošu un justos piederīgs, jo ir būtiski, ka baznīca ir atvērta ikvienam – arī tiem, kuri ikdienā šeit neiegriežas.



Baldones baznīcā muzicēs baldonietis Goran Gora un fonds "Viegli"

Baldonieši Baznīcu naktī piedalās pirmo gadu. Kā atklāj draudzes priekšniece Ieva Riekstiņa, ideja pievienoties Baznīcu naktij radusies draudzes locekļiem, kuri vēlējušies būt daļa no lielā notikuma.

Lai arī Baldones baznīca šogad pasākumā startē pirmo reizi, mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis jeb Goran Gora Baznīcu naktī uzstājies jau iepriekšējos gados. Piedalīties pasākumā savā dzimtajā pilsētā dziedātājs izvēlējies pats, jo šajā baznīcā vēl nav muzicējis. Goran Gora Baldones baznīcā viesosies kopā ar draugiem no Imanta Ziedoņa fonda "Viegli", izpildot gan savas kompozīcijas, gan atstājot vietu kādam īpašam pārsteigumam.

Baldones draudzes priekšniece I. Riekstiņa stāsta, ka pasākuma laikā interesentiem būs iespēja uzkāpt baznīcas tornī. Ikdienā šis tornis apmeklētājiem nav pieejams, tāpēc ikviens aicināts šo iespēju izmantot! Baldones skauti par godu šim notikumam pat izslaucījuši torni un tā kāpnes, aizmēžot 25 gadus vecu putekļu kārtu.

Protams, būs iespēja izstaigāt un apskatīt arī pārējās baznīcas telpas, pa ceļam nobaudot tēju, kafiju un draudzes pārstāvju ceptās kūkas. Draudzes priekšniece stāsta, ka jau pāris nedēļas pirms Baznīcu nakts pēc iknedēļas dievkalpojumiem visi cept un vārīt gribētāji tikuši aicināti izpausties ar pašu gatavotajiem gardumiem, lai Baznīcu nakts laikā priecētu ne tikai apmeklētāju dvēseles, bet arī vēderus.

Saulkrastu baznīcā muzicēs pats mācītājs

Arī Saulkrastu baznīca, tāpat kā Baldone, šogad Baznīcu naktī piedalīsies pirmo reizi. Draudzes pārstāvis Andris Zibarts atklāj, ka pagājušajā gadā tieši Baznīcu nakts laikā Saulkrastu baznīcas draudzes namā vīri kopā ar mācītāju Ivo Pavloviču pulcējušies uz Bībeles stundu. Kāds no vīriem ieminējies, ka šobrīd norisinās Baznīcu nakts, bet mūsu dievnams pat nav atvērts. Visi kopā devušies uz turpat blakus esošo baznīcu, atslēguši durvis un cilvēki sākuši ierasties!

Zibarta kungs atklāj, ka Saulkrastu draudzes mācītājs esot mūzikas cienītājs un arī pats protot spēlēt ģitāru – tā nu mācītājs spēlējis, vīri un sanākušie viesi dziedājuši un sanākusi neplānota Baznīcu nakts.

Arī šogad mācītājs spēlēs ģitāru un dziedās. Protams, neizpaliks arī lūgšanas, ekskursijas pa baznīcu gida pavadībā, nodarbības bērniem un kopīga tējas dzeršana. Mācītājs Ivo Pavlovičs stāstīs arī par Saulkrastu baznīcas altārgleznu, kas saglabājusies no 1856. gada un pārdzīvojusi abus pasaules karus.

Apmeklētājiem dažādo aktivitāšu starplaikos būs iespēja izbaudīt arī klusuma brīžus, ļauties pārdomām un lūgšanām. Šajā laikā mazuļus un bērnus būs iespējams atstāt blakus esošajā draudzes namā, kur jaunā paaudze varēs izklaidēties radošajās darbnīcās.

Vairāk par Baznīcu nakts programmu Pierīgā lasiet šeit.