Drukāt šo lapu
20.05.2012 12:23

Pirmā muzeju nakts Stopiņos – latvju zīmju noskaņās

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tēlnieks Uldis Sterģis stāsta par latvju zīmēm savos akmeņos. Tēlnieks Uldis Sterģis stāsta par latvju zīmēm savos akmeņos. Krišjānis Grantiņš

"Man jau sen bija doma, ka vajadzētu aktualizēt zīmes. Šogad Ulbrokas bibliotēka to iesāka ar zīmju ieaušanu jostā. Zīmes šogad ir kā jebkura pasākuma vadmotīvs," saka Renāte Priede, Stopiņu novada vēstures muzeja vadītāja.

Stopiņu novadam tuvojas 125 gadu jubileja – arī dzimšanas dienas pasākumos akcents tiks likts tieši uz zīmju rakstiem.

Bet Muzeju naktī "viss iesākās pie Dreiliņu robežstaba. Tur redzama viena no novada zīmēm, kurā attēlots Stopiņu novada ģerboņa iepriekšējā versija – trīs astoņstūru zvaigznes. Laiku gaitā simboli mainās un pārveidojas, bet savu nozīmi nezaudē. Nākamā pietura bija barikāžu zīme, jo viena no mūsu novada vēsturiski nozīmīgākajām vietām ir Piķurgas tilts – tur barikāžu laikā tika aizsargāts Valsts radio un televīzijas centrs. Trešā pietura bija muzejs Ulbrokas vidusskolā, kurā apskatījām novada vēstures ekspozīciju, bet noslēgums – Līgo parkā. Tur visi vēlreiz varējām aplūkot akmeņos kaltās zīmes un pie reizes parunāties ar to autoru Uldi Sterģi," stāsta R. Priede.

Stopiņu novada Muzeju nakts bija kā organizēta ekskursija. „Ņemot vērā mūsu novada apdzīvoto vietu ģeogrāfiju – mums ir vismaz pieci nopietni apdzīvoti centri un novads ir ļoti izpleties, cilvēki kaut kā ir jāsavāc kopā. Tāpēc norīkojām autobusu un organizējām ekskursiju. Citādāk katrs ir savā mazajā ciematiņā un kopā grūti savākties," paskaidro R. Priede.

Muzeja vadītāja saprot, kāpēc Stopiņos Muzeja naktī apmeklētāju ir mazāk, nekā varētu būt. „Mums tomēr blakus ir Rīga ar lielajiem muzejiem un to aktivitātēm. Protams, ar tādu piedāvājumu mēs nevaram konkurēt. Tāpēc jo īpaši priecājamies par katru, kas atnāk un varbūt atnāks arī nākamgad," prāto R. Priede.