Drukāt šo lapu
23.10.2014 14:10

Portāls: Valsts kancelejai negatīvs atzinums par bankas "Citadele" darījumu

Autors  Apriņķis.lv/Pietiek.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Portāls: Valsts kancelejai negatīvs atzinums par bankas "Citadele" darījumu Publicitātes

Vairāki valdības locekļi, kas nevēlas uzņemties atbildību par daudz kritizēto "Citadeles" pārdošanu, varētu atsaukties uz Valsts kancelejas atzinumu, lai neatbalstītu līguma slēgšanu ar "Ripplewood Holdings".

Portāls "Pietiek.com" vēsta, ka pretēji iepriekš plānotajam bankas pārdošanas līguma izskatīšana otrdien valdības dienaskārtībā neparādījās, jo Privatizācijas aģentūra (PA) nav sagatavojusi ziņojumu, kurā tostarp jāatspēko bažas par šī darījuma riskiem, kurus savā negatīvajā atzinumā uzskaitījusi Valsts kanceleja, principā rekomendējot valdībai neslēgt līgumu ar "Ripplewood Holdings" un pārējo investoru grupu par bankas pārdošanu.

Valsts kancelejas atzinums, kam noteikts ierobežotas pieejamības statuss "dienesta vajadzībām", jau nonācis ministrijās. Vairāki "Pietiek.com" avoti valdībā, kas iepazinušies ar Valsts kancelejas negatīvo atzinumu, atzīst, ka tas balstās publiski pieejamas informācijas un juridisko risku analīzē, neatklājot jaunus šokējošus faktus. Tādēļ tiek apšaubīts, vai šis dokuments vien paklupinās "Citadeles" pārdošanu.

Portāls raksta, ka Valsts kancelejas atzinumā minēti vairāki negatīvi "Ripplewood" investīciju fonda ieguldījumu piemēri, tostarp Lielbritānijas žurnālu izdevniecības "Reader's Digest Association" bankrots 2009. gadā divus gadus pēc tam, kad tajā bija investējis "Ripplewood Holdings". Respektablais biznesa laikraksts "Financial Times" šiem notikumiem veltītā publikācijā pirms pieciem gadiem "Ripplewood" nosaucis par "vienu no pasaules noslēpumainākajiem investīciju fondiem". Faktu, ka fonds reģistrēts ASV Delavēras štata ofšorā, negatīvajā atzinumā min arī Valsts kanceleja.

Bankas "Citadele" pēdējais publiski pieejamais pārskats par 2014. gada 2. ceturksni rāda, ka pārdošanai pieejamo finanšu vērtība uz šā gada 30. jūniju bijusi 343 miljoni eiro. Bankas kredītportfeļa vērtība novērtēta 960 miljonu eiro vērtībā.

Iepriekš:

Straujumas valdība klaji melojusi praktiski visos jautājumos attiecībā uz "Citadeles" privatizāciju

Bankas pircēji vēlas, lai tālākpārdošanas laika ierobežojums nav ilgāks par gadu

Vai bankas "Citadele" pārdošana ir afēra?