Drukāt šo lapu
12.07.2014 12:30

"Siguldas spieķītis" – trešā gardākā siera kūka Vidzemē. Autore dalās ar recepti!

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
3. vieta: torte "Siguldas spieķītis" 3. vieta: torte "Siguldas spieķītis" organizatoru arhīvs

Vidzemes reģiona konkursā "Saldā siera torte", kas notika Smiltenē, no 24 tortēm par trešo visgaršīgāko žūrijas komisija atzina siguldietes Mārītes Spriņģes torti "Siguldas spieķītis."

Kā tā tapa, stāsta kūkas autore.

Pirmā bija dēlu un vedeklu žūrija

Saskaņā ar konkursa noteikumiem tortes pagatavošanā bija jāizmanto Latvijā ražotie sieri. Mārīte stāsta: "Es uzreiz zināju, ka tas būs "Mālpils siers" bez piedevām, ko jau biju gatavojusi ar putukrējumu un zemeņu mērci, kā arī "Muižas klasiskais siers", kam ir maiga, ļoti patīkama svaiga biezpiena garša.

Domājot par tortes vizuālo izskatu, vīram teicu, ka apaļas tortes cep gandrīz visi, gribētos ko oriģinālāku. Abi prātojām, līdz viņš ieminējās: "Paklau! Sigulda jau 200 gadus ir slavena ar saviem spieķīšiem." Šī ideja man iepatikās, un es nolēmu – torte arī būs "Siguldas spieķītis"!

Uzcepu pirmo tortes paraugu un iedevu nodegustēt mūsu četriem dēliem ar vedeklām un draudzenēm. "Ir labi, bet kaut kā tomēr pietrūkst," teica vecākais dēls, kurš pats ļoti labi gatavo ēst. Nolēmu cept otro kūku. To darot, ņēmu vērā, kas bērniem patika, kas ne. Saldo krējumu aizstāju ar skābo, lai labāk izceltu "Mālpils siera" garšu. Vēl recepti papildināju ar dzērveņu ievārījumu, kas ļoti labi sader ar sieru. Otro kūku atkal devu nogaršot savai mājas žūrijai. Katrs apēda pa gabaliņam. Klusums. Prasīju: "Jā vai nē?" "Zini, mamm, šoreiz ir ļoti garšīgi!" Trešo, četrus kilogramus smago torti jau cepu konkursam.

Trešā vieta bija pārsteigums

Kad ar savu torti "Siguldas spieķītis" ierados Smiltenē un ieraudzīju 23 citu par citu skaistākas tortes, man dūša noplaka. Vīrs, to manīdams, mani mierināja: "Nekas, galvenais, ka tu piedalies un arī Sigulda ir pārstāvēta ar vienu kūku." Kad apbalvošanas ceremonijā kā trešās vietas ieguvēju izdzirdēju savu vārdu, mums ar vīru abiem acīs saskrēja asaras, jo tik augstu novērtējumu nebijām gaidījuši.

Nogaršoju pa gabaliņam no katras konkursam atvestās kūkas un guvu daudz radošu ierosmju. Ļoti interesanta man likās rīdzinieces Astrīdas Čepes torte "Novadniece", kas ieguva 2. vietu. Tai bija izmantota želeja un marcipāna masa. Lieliski garšoja Valmieras pārtikas ražotāju vidusskolas meiteņu torte "Rudzīte krēsliņā", kuras biskvītam bija pievienota rupjmaizes rīvmaize, kas piešķīra jaunas garšas nianses. Tieši šī kūka ieguva 1. vietu.

Par konkursā iegūto balvu – 70 eiro dāvanu karti – es vēlos nopirkt skaistas glāzes vai traukus, kas man vienmēr atgādinās par "Saldo siera toršu" konkursu Smiltenē.

Mārītes Spriņģes "Siguldas spieķīša" recepte
Biskvītam: 30 olas, 30 ēdamkarotes cukura, 30 ēdamkarotes "Hercoga" miltu.

Pildījumam: 1 kg rabarberu ievārījuma, 0,5 kg dzērveņu ievārījuma, 0,6 kg "Mālpils siera", 0,3 kg "Muižas siera", 0,2 kg "Smiltenes" skābā krējuma, 1 kg vārītā krēma, 0,5 kg karamelizētas rīvmaizes, 0,5 kg "Straupes" vārītā kondensētā piena, 0,1 l spāņu deserta vīna "Murviedro".

1. Biskvītam atsevišķi saputoju olu baltumus un dzeltenumus ar cukuru un vaniļas cukuru. Dzeltenumos iemaisīju izsijātus miltus, tad viegli iecilāju baltumus. Liku cepties 180 grādu temperatūrā apmēram 20 minūtes. Izcepu četras biskvīta mīklas plātnes.

2. Pildījumam pagatavoju karamelizētu rīvmaizi. Veikalā pirktus sausiņus samalu gaļas mašīnā. Liku uz pannas izkausētā sviestiņā, piebēru cukuru un maisot karsēju, līdz rīvmaize karamelizējās – ieguva skaisti brūnu krāsu un riekstainu garšu.

3. Skābo krējumu sablendēju ar "Mālpils sieru".

4. Pagatavoju vārīto krēmu: saputoju 8 olas ar 200 g cukura, pievienoju 70 g vaniļas cukura un 200 g miltu. Uzsildīju 0,2 l piena, ielēju sagatavotajā masā un, maisot ūdens peldē, karsēju, līdz tā sabiezē. Gatavo masu atdzesēju, tad tajā iekūlu 500 g sviesta.

5. "Muižas sieru" smalki sarīvēju.

Pirmo biskvīta kārtu pārsmērēju ar rabarberu ievārījumu.
Otro biskvīta kārtu pārziedu ar vārīto kondensēto pienu un pārkaisīju ar karamelizēto rīvmaizi.
Trešo biskvīta kārtu pārklāju ar dzērveņu ievārījumu. Virs tā liku ar skābo krējumu sablendēto "Mālpils sieru."
Ceturto biskvīta kārtu piesūcināju ar deserta vīnu "Murviedro". Pārziedu ar vārīto krēmu un pārkaisīju ar smalki sarīvētu "Muižas sieru".
Torti dekorēju ar svaigām zemenēm un piparmētru lapiņām.