Drukāt šo lapu
14.01.2014 11:48

Ogrē sirmgalve, akli uzticoties mazmeitai, mūža nogalē paliek bez pajumtes

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mēdz teikt, ka vecmāmiņas savus mazbērnus dažkārt mīl vairāk nekā pašu bērnus. Diemžēl ne vienmēr šī aklā mīlestība un uzticēšanās sevi attaisno.

Annas kundze (vārds mainīts) kopā ar vīru labklājībā un saskaņā savas dienas vadīja kooperatīvajā dzīvoklī Rīgā. Diemžēl 2006.gadā laulātais draugs devās aizsaulē, un sirmgalve palika viena. Viņas tuvākie cilvēki – mazmeitiņa Ilze (vārds mainīts) un mazmazmeitiņa Alise (vārds mainīts) mitinājās nelielā vienistabas dzīvoklītī Ogrē. Tolaik Alisīte vēl bija maza, bet bija skaidrs, ka, bērnam augot, dzīvojamā platība ģimenei kļūs par šauru.

Annas kundze nolēma atbalstīt tuvinieces un palīdzēt uzaudzināt mazmazmeitiņu. Sirmgalve pārdeva savu dzīvokli Rīgā, nopirka mazmeitai divistabu dzīvokli Ogrē, bet pati pārcēlās uz viņas netālu esošo vienistabas dzīvokli, saņemot mutisku mazmeitas solījumu, ka varēs tajā bez bēdām dzīvot līdz pat mūža galam. Šķiet, nu visiem vajadzēja būt laimīgiem un apmierinātiem, bet diemžēl sirmgalvei, kura turklāt ir 1. grupas invalīde ar kustību traucējumiem, savas 84. dzimšanas dienas rītā nācās piedzīvot pamatīgu šoku – dāvanas vietā viņa saņēma paziņojumu, ka dzīvoklis ir pārdots izsolē.

Jaunā īpašniece lūdza kundzi steidzami izdeklarēties un atbrīvot telpas... Tiesa gan, ziņa, ka mazmeitai radušies parādi, vecmāmiņai nebija gluži jaunums – pirms kāda laika viņa Ilzei parādu dzēšanai atdeva savu tā saucamo zārka naudu trīs tūkstošu latu apmērā, bet ar to nebija līdzēts, jo mazmeita bankā bija pamanījusies ieķīlāt abus Ogres dzīvokļus un nespēja segt savas saistības.

Sirmgalve vēl ilgi nevarēja aptvert un samierināties ar domu, ka viņai dzīvoklis jāatstāj, taču šoreiz likums nebija Annas kundzes pusē, jo fakts, ka viņa šajā miteklī var dzīvot līdz mūža galam, diemžēl nebija fiksēts kā apgrūtinājums Zemesgrāmatā. Nespēdama sirmgalvi pārliecināt, ka viņai vairs nav tiesību palikt dzīvoklī, jaunā īpašniece vērsās Ogres novada domes Dzīvokļu komisijā, lūdzot Annas kundzi izdeklarēt no viņas jauniegūtā dzīvokļa, kā tas bija rakstiski solīts pirkšanas – pārdošanas dokumentos.

Dzīvokļu komisijai nekas cits neatlika, kā šo lūgumu apmierināt. Annas kundze gan bija uzaicināta uz komisijas sēdi, taču veselības dēļ nevarēja ierasties un lēmumu pieņēma bez viņas klātbūtnes. Izmisusī sirmgalve ķērās pie pēdējā salmiņa un vērsās ar iesniegumu Ogres novada domē, apstrīdot Dzīvokļu komisijas lēmumu.

Izskatot šo jautājumu domes sēdē, diemžēl arī deputāti neko nespēja līdzēt. Viņiem nācās atzīt, ka Dzīvokļu komisijas lēmums ir tiesisks un tā atcelšanai nav nekāda pamata, jo jaunajai dzīvokļa īpašniecei saskaņā ar Civillikuma 1039. pantu bija visas tiesības pieprasīt sirmgalvi izdeklarēt.

Šobrīd Annas kundze ir radusi pajumti pie radiem citā Latvijas pilsētā, bet rūgtums sirdī, ka tik akli uzticējusies mazmeitai un savas nezināšanas dēļ palikusi bez pajumtes, saglabāsies līdz mūža galam.