Drukāt šo lapu
03.11.2017 17:45

Siguldietis Kaspars Kārkliņš iedvesmo skriet, slēpot un orientēties

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Ģimene – sieva Ilona un dēli – ir mans vislielākais atbalsts un iedvesma visā, ko daru,” saka Kaspars. Daniels, Kristaps un Helvijs aug sportiskā garā un ņem piemēru no vislabākā – no sava tēta. “Ģimene – sieva Ilona un dēli – ir mans vislielākais atbalsts un iedvesma visā, ko daru,” saka Kaspars. Daniels, Kristaps un Helvijs aug sportiskā garā un ņem piemēru no vislabākā – no sava tēta. no privātā arhīva

5. novembrī Siguldā notiks tradicionālais skrējiens "Siguldas divi tilti". Notikums plānots gleznainā vietā, ļaujot izbaudīt Gaujas senlejas ainavu un Siguldas taku līkločus. Šogad sacensības notiks jau vienpadsmito reizi, un tās organizēs un vadīs Siguldas Maratona klubs, kura vadītājs Kaspars Kārkliņš ir arī sacensību galvenais tiesnesis.

Sporto pats un organizē sacensības citiem

Kasparu Kārkliņu zina visi aktīvie un sportiskie siguldieši – Kaspars ir Siguldas Maratona kluba un "Siguldas taku" vadītājs, Siguldas pusmaratona, skriešanas sacensību "Sigulda Up Cup" un orientēšanās sporta sacensību organizators, kā arī slēpošanas, skriešanas un orientēšanās instruktors.

Biedrība "Siguldas Maratona klubs/"Siguldas takas"" ir viens no aktīvākajiem Siguldas novada sporta klubiem, kas darbojas ar mīlestību pret darbu un ar pārliecību, ka veselības pamatā ir aktīvs dzīvesveids. Par biedrības biedru var kļūt jebkurš interesents, ne tikai siguldieši vien.

Ar lielu prieku un entuziasmu kluba vadītājs Kaspars Kārkliņš organizē dažādas aktivitātes un sacensības gan skriešanā, gan orientēšanās un distanču slēpošanas disciplīnās. Jau par tradīciju ir kļuvušas sacensības Siguldas apkārtnē "Siguldas Kauss orientēšanās sportā", kas pulcē orientieristus gan no Latvijas, gan ārzemēm.

Ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu projektā "Esi vesels Siguldas novadā!" Kaspars rīko koptreniņus visiem skriešanas un orientēšanās sporta entuziastiem. Šie treniņi notiek divas reizes mēnesī. "Viena nodarbība ir orientēšanās, otra – skriešana. Bet tiem, kuri iestājušies Siguldas Maratona klubā, treniņus organizējam biežāk. Skrienam atkarībā no tā, cik mums ir brīvā laika; sazināmies "Facebook", organizējam treniņus un sportojam," stāsta Kaspars. Skrējēju pulciņš esot stabils, 15–20 cilvēku uz treniņiem nākot pastāvīgi.

Savulaik būdams orientierists, Kaspars ir Latvijas čempions elites grupā garajā distancē un neskaitāmu godalgoto vietu ieguvējs gan sprintā, gan stafetē un vidējā distancē. Latvijas izlases sastāvā piedalījies Eiropas čempionātā, ar labām sekmēm Latviju pārstāvējis armijas pasaules čempionātos un piedalījies dažādās augsta līmeņa sacensībās.

Šobrīd Kaspars trenējas, lai godam varētu turēt līdzi jaunajai paaudzei, skrienot dažāda līmeņa sacensībās, piemēram, "Skrien Latvija", "Stirnu buks", un ziemā slēpojot dažādos slēpojumos un čempionātos. Kaspars atzīst, ka viņam patīk sacensties ar gados jaunākajiem sportistiem: "Tas motivē uzturēt sevi formā, lai skrietu plecu pie pleca ar jauniešiem."

Bērni iemīl sportu caur spēlēm

Kaspars savulaik beidzis Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmiju kā slēpošanas treneris: "Slēpošana ir mans mīļākais sporta veids, neskatoties uz to, ka pēdējā laikā ziemas mums ir pašvakas." Kā slēpošanas treneris viņš darbojas Siguldas "Fischer" Slēpošanas centrā, kur ikviens var pietiekties un apgūt slēpošanas pamatus. Kaspars teic, ka lielu gandarījumu viņam sagādā tas, ka cilvēki ar prieku nāk uz treniņiem, iegūst jaunas iemaņas, izjautā par labākajiem veidiem, kā iemācīties dažādas kustības, un mācās slēpot.

"Labākais, ko ikviens var darīt, ir iet ārā, svaigā gaisā, un kustēties, nevis sēdēt pie datora, alus kausa vai spēlēt spēles telefonā," saka Kaspars. "Kolīdz uzsnigs pirmais sniegs, tā "Fischer" Slēpošanas centrā sāksies slēpotāju apmācība, un mēs tur būsim. Jāseko līdzi informācijai, un jebkurš var nākt un piedalīties treniņos."

Kaspars Kārkliņš ir slēpošanas treneris arī bērniem. Viņš teic, ka, strādājot ar mazajiem slēpotājiem, ir ļoti svarīgi atrast pareizo pieeju, lai nesabojātu bērniem visu prieku par šo sporta veidu.

"Daudzi treneri diemžēl grēko, jo strādā uz rezultātu un nodzenā mazos bērnus," saka Kaspars. "Bet bērni ir jātrenē atbilstoši viņu vecumam. Sākumā ir jāspēlē spēles, jāievada sportā caur rotaļām, lai neizraisītu riebumu pret sportu. Pie manis bērni nāk ļoti labprāt, grupas ir noturīgas, mums ir laba sadarbība arī ar vecākiem. Bērni nāk uz treniņiem ar prieku, viņiem patīk gan treniņi, gan kolektīvs, kurā viņi atrodas."

Orientēšanās sacensības – pēc augstākajiem standartiem

Jau kopš oktobra vidus katru sestdienu notiek Kaspara vadītā sporta kluba "Siguldas takas" organizētas orientēšanās treniņsacensības. Atsaucība esot ļoti liela – uz pirmo treniņu, Kasparam par lielu pārsteigumu, ieradušies aptuveni 40 entuziastu, par ko organizatoram liels prieks.

"Lai orientieristiem būtu interesantāk, mēs sestdienās organizējam orientēšanās sacensības. Tās notiek astoņās kārtās Siguldas apkārtnē un turpināsies līdz pirmajam sniegam." Dažādas grūtības pakāpes distancēs piedalīties var ikviens. "Sacensības tiek organizētas labā līmenī: gan elektroniska atzīmēšanās, gan rezultāti katram dalībniekam uzreiz pēc finiša, gan viss pārējais ir pēc augstākajiem standartiem," apstiprina organizators.

Kaspars uzskata, ka Sigulda ir ļoti sportiska un aktīva pilsēta. "Par siguldiešiem man tiešām ir prieks! Pirms 15 gadiem, kad es pats nopietni trenējos, no rītiem reti varēja manīt kādu skrienam. Bet tagad, izejot ārā jebkurā laikā – pat tad, ja līst vai snieg –, siguldieši skrien jau agri no rītiem. Un vakarā, kad jau tumšs, cilvēki pat ar lukturīšiem skrien, nūjo, brauc ar velosipēdiem un aktīvi darbojas dažādos sporta veidos. Man prieks par viņiem!"

Kas cilvēkus uz to motivē? Kaspars uzskata, ka primāri tās ir rūpes par veselību, jo daudzi ir sapratuši, ka labāk pavadīt brīvo laiku kustoties, nekā sēžot un skatoties seriālus vai pie alus kausa gudri runājot par sportu. "Meitenes jo īpaši grib būt labā formā un labi izskatīties, un tas viņas motivē sportot un meklēt sev tuvāko sporta nodarbi," saka Kaspars.

“Apmācot bērnus, ir svarīgi atrast pareizo pieeju atbilstoši bērnu vecumam, lai nesabojātu prieku par sportošanu,” ir pārliecināts treneris Kaspars Kārkliņš.“Apmācot bērnus, ir svarīgi atrast pareizo pieeju atbilstoši bērnu vecumam, lai nesabojātu prieku par sportošanu,” ir pārliecināts treneris Kaspars Kārkliņš.


Gandarījums par citiem sagādāto prieku

Sports ir Kaspara lielākā aizraušanās, un ne dienu viņš nevar iedomāties bez tā. Kur Kaspars rod enerģiju visām sportiskajām aktivitātēm, treniņiem un organizēšanas darbiem?

"Man galvenais ir redzēt, ka cilvēki sporto, ka viņiem acīs ir prieks un pēc jebkuras pieveiktas distances – orientēšanās vai skriešanas – viņi smaida, lai cik arī grūti būtu bijis. Ļoti uzlādē tas, ka cilvēkiem ir paticis pasākums, ka viņi ir priecīgi. No tā savukārt es gūstu labas emocijas un enerģiju turpināt visu iesākto un izdomāt arvien kaut ko jaunu, lai cilvēkiem nākamreiz būtu vēl interesantāk."

Kaspars teic, ka vēl viņu ļoti pozitīvi uzlādē ģimenes lauku īpašums skaistā vietā Turaidā: "Ar prieku aizbraucu uz saviem laukiem un roku, stādu, būvēju – tā es uzlādējos. Mani uzlādē gan tā vide, gan daba, kas mums apkārt ir Siguldā. Mēs dzīvojam tiešām kolosālā vietā! Sigulda man vienmēr būs pilsēta numur viens Latvijā. Mani tie lauki velk, ar savu enerģiju un raksturu es dzīvoklī nevaru nosēdēt, man vajag brīvību un plašumu, tad es varu izpausties."

Ieguldītais darbs tiek novērtēts

Pagājušajā gadā Kaspara daudzās sportiskās aktivitātes vainagojās ar skaistiem panākumiem. Par ieguldījumu skriešanas tradīciju attīstīšanā un jaunu pasākumu ieviešanā Siguldas novadā, kā arī bezmaksas skriešanas nodarbību organizēšanu un Siguldas Maratona kluba izveidi Kaspars Kārkliņš saņēma Siguldas novada pašvaldības Atzinības rakstu, kas ir augstākais pašvaldības apbalvojums, un Siguldas novada ģerboņa sudraba piespraudi, kļūstot par laureātu "Gada cilvēks sportā Siguldā 2016".

Saņemto apbalvojumu Kaspars uzskata par ieguldītā darba augstu novērtējumu un pagodinājumu. "Ir prieks saņemt atzinību par padarīto darbu. Visus šos gadus tiešām daudz pasākumu un sacensību esmu organizējis – gan Siguldas pusmaratonu, gan skrējienu "Sigulda Up Cup" jeb "Sigulda augšup", kas ir unikālas sacensības, jo nekur citur Latvijā tādas nevar sarīkot – tāds reljefs, kāds ir Siguldā un Turaidā, nav nekur citur Latvijā. Aktīvi tiek rīkotas arī orientēšanās sacensības – gan Latvijas čempionāti, gan Latvijas Kausa posmi Siguldā. Arī "Stirnu buka" posmu, kas notika Siguldā, es palīdzēju organizēt. Visu šo kopā ņemot, jāteic, ka atzinība bija pelnīta."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics pasniedz apbalojumu “Siguldas novada Gada cilvēks sportā 2016” Kasparam Kārkliņam.Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics pasniedz apbalojumu “Siguldas novada Gada cilvēks sportā 2016” Kasparam Kārkliņam.


Plāno veselības takas un ziemas triatlonu

Kaspars Kārkliņš ir arī skriešanas seriāla "Siguldas apļi" pamatlicējs. Pirmos gadus sacensības notika Gaujas senlejā, tagad tās notiek "Fischer" Slēpošanas centrā.

"Uz vietas palikt nedrīkst. Redzam, ka "Siguldas apļi" jau lēnām sevi ir izsmēluši, tāpēc domājam kaut ko jaunu saistībā ar "Stirnu buku", jo cilvēki ir ļoti "pavilkušies" uz skriešanu "Stirnu bukā". Nākamajā gadā mums būs jauns projekts, kad viens posms būs apļi pa asfaltu, otru skriesim pa takām – lai cilvēkiem ir iespēja izvēlēties," stāsta Kaspars.

Ne visiem patīk skriet pa asfaltu, jo skriešana pa šādu virsmu prasa labu veselību un fizisko sagatavotību. "Takas šajā ziņā ir daudz labākas," atzīst Kaspars, "jo skriešana pa tām nav tik traumatiska un cilvēkiem, kuri sākuši sportot, ir daudz draudzīgāka veselībai."

Plānā ir arī jaunas sacensības ziemas triatlonā: "Ziemas triatlons izpaužas tā, ka sportisti sākumā skrien, tad nobrauc posmu ar velosipēdu un beigās slēpo. Savukārt vasarā būs duatlons; ir doma "Fischer" Slēpošanas centram piesaistīt vairāk sportistu, lai tajā būtu vairāk aktivitāšu. Duatlons izpaužas vienkārši – tā ir skriešana un braukšana ar riteni."

Kaspars stāsta, ka esot uzrakstījuši Eiropas projektu, lai varētu izveidot "Fischer" Slēpošanas centra veselības taku ar dažādiem dabas trenažieriem – "lai sportošana un aktivitātes varētu notikt dabā, bet Eiropa mūsu projektu šoreiz diemžēl neatbalstīja, jo pietrūka viens punkts. Tomēr iesākto tāpēc nepametīsim! Turpināsim un izveidosim tādu veselības taku, lai cilvēki var nākt sportot, atpūsties un labi pavadīt laiku kopā ar ģimeni, draugiem, kolēģiem, domubiedriem. Iespējas ir, jādarbojas tikai! Galvenais, lai pietiek enerģijas!"

Priecīgie un nenogurdināmie “Siguldas divu tiltu” dalībnieki.Priecīgie un nenogurdināmie “Siguldas divu tiltu” dalībnieki.