Drukāt šo lapu
15.05.2016 12:56

Amanda Grase: Bērni grib ēst neatkarīgi no tā, kādā ģimenē piedzimuši

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Amanda Grase: Bērni grib ēst neatkarīgi no tā, kādā ģimenē piedzimuši no privātā arhīva

Amanda Grase ir apbalvojuma "Latvijas lepnums" laureāte un organizācijas "Labdarības lapa" izveidotāja, kura palīdz trūkumā un grūtībās nonākušām ģimenēm ar bērniem. Jaunā sieviete norāda – ikvienam bērnam pienākas ēdiens un drēbes, tās ir cilvēka pamatvajadzības.

Turklāt nelaimē var nonākt ikviens, mēs nekad nezinām, kas mūs sagaida, tāpēc jāatbalsta citus, kamēr ir šāda iespēja.


Visa pamatā – vēlme palīdzēt

Amanda Grase ir viens no tiem cilvēkiem, kuri pierāda – teiciens "viens cilvēks nevar izmainīt pasauli" ne vienmēr ir patiess. Ja no sirds darām kādu darbu, varam izmainīt vismaz vidi ap mums. Amandas gadījumā – ar viņas palīdzību tiek mainītas dzīves daudzām ģimenēm.

Sieviete stāsta, ka ideja palīdzēt kādai ģimenītei radusies laikā, kad pati dzīvojusi mājās ar saviem divus un četrus gadus vecajiem bērniņiem – tas bijis pirms trīs gadiem. Apģērbu, rotaļlietu un citu mazuļiem noderīgu mantu bijis vairāk nekā pašiem vajadzīgs. Amanda sazinājusies ar kādu sociālo dienestu, lūdzot pāris ģimeņu kontaktus, kurām minētās lietas varētu noderēt.

Sākumā jaunā māmiņa palīdzējusi divām ģimenēm, tad vēl dažām, līdz lūgumu pēc palīdzības bijis tik daudz, ka Amanda saviem spēkiem to vairs nav varējusi paveikt, tāpēc interneta vietnē Facebook izveidota platforma "Labdarības lapa". Šī jaunizveidotā platforma sākotnēji bijusi paredzēta, lai uzrunātu Amandas draugus, taču to, kuri vēlējušies citiem palīdzēt, bijis necerēti daudz. Ziņas par trūkumā esošajām ģimenēm snieguši gan šo cilvēku radi un kaimiņi, gan sociālie dienesti. Vēlāk ģimenes sākušas pieteikties arī pašas.

"Latvijas lepnuma" balvu Amanda Grase saņēmusi tieši par nesavtīgas palīdzības sniegšanu līdzcilvēkiem.

13 tūkstoši palīgu

Šobrīd "Labdarības lapai " ir gandrīz 13 tūkstoši sekotāju, no kuriem daļa naudu un mantas nabadzīgām ģimenēm ziedo regulāri. Amanda Grase stāsta, ka bez ziedotājiem un palīgiem organizācijas pastāvēšana nebūtu iespējama. Turklāt cilvēki, kas dežūrē mantu pieņemšanas noliktavā un šķiro ziedotās lietas, strādā brīvprātīgi. Arī mantu pārvadātāji piesakās paši, nesaņemot par to atalgojumu.

Daļa ziedotāju mantas nodod "Labdarības lapas" noliktavā, ir tādi, kas vēlas sarūpētās lietas atdot kādai ģimenei personīgi. Noder pilnīgi viss – apģērbs, apavi, higiēnas piederumi, trauki, mēbeles, skolas somas, pārtikas pakas un sadzīves tehnika. Ir iespējams organizācijas vajadzībām ziedot arī naudu, tā tiek izlietota ārstu apmeklējumiem un ceļa izdevumu segšanai uz medicīnas iestādēm, ūdensvadu ierīkošanai vai citiem darbiem, kur nepieciešama konkrētas jomas profesionāļu iesaistīšana.

Trīs gadu laikā dažāda veida palīdzība sniegta apmēram 500 ģimenēm visā Latvijas teritorijā. Amanda norāda, ka reālais palīdzību saņēmušo cilvēku skaits ir daudz lielāks, jo parasti tās ir daudzbērnu ģimenes, kurās ir pieci un pat astoņi bērniņi. Turklāt ir ģimenes, kuras tiek atbalstītas vairākkārt un ilgstoši. Ir situācijas, kad mantas tiek sapakotas vešanai uz kādu noteiktu apdzīvotu vietu un tur izdalītas cilvēkiem. Šādās reizēs nemaz neesot iespējams izsekot cilvēku skaitam.

Nenosodīt, bet atbalstīt

Amanda atzīst, ka nenosoda cilvēkus, kuri nonākuši lūdzēja lomā, turklāt lūgt palīdzību nereti ir visgrūtākais solis ceļā uz dzīves apstākļu uzlabošanu. "Bērni grib ēst neatkarīgi no tā, kādā ģimenē piedzimuši un nav vainojami pie tā, kādi ir viņu vecāki," savu viedokli pauž "Latvijas lepnuma" laureāte. Pārtikas pakas esot pieprasītas jau no organizācijas izveidošanas brīža.

Protams, esot situācijas, kurās Amanda dzird nievājošus komentārus par organizācijas darbu vai palīdzības saņēmējiem. Jaunā sieviete atzīst, ka nevaram tiesāt un iejusties citu ādā, turklāt esot situācijas, kurās cilvēki tiešām ir bezspēcīgi un nespēj cīnīties ar apstākļiem, ja talkā nenāk palīdzīgas rokas.

Amanda atklāj gadījumu, kad bērns skolas ēdnīcā pieķerts, zogam maizi, lai aiznestu to mājās palikušajiem brāļiem un māsām. "Nosodīšana neko nedos, jāatrod veidi, kā konkrētajā situācijā palīdzēt," stāsta sieviete. Šā puisēna ģimenei palīdzējusi gan "Labdarības lapa", gan vietējais sociālais dienests.

Esot arī gadījumi, kad cilvēkiem nav kaitīgu ieradumu, ir darbs, bet notiek kas ārkārtējs, kad pašu spēkiem galā netikt. Piemēram, bijusi piecu bērnu māmiņa, kura strādājusi un pati uzturējusi savas atvasītes, bet jaunākais puisītis savainojis aci. Konkrētajai mammai nav bijis lieku līdzekļu, lai vairākas reizes nedēļā brauktu uz Rīgu pie ārsta, jo lielās ģimenēs finanses ir stingri saplānotas. Šajā reizē organizācija ģimenei ziedojusi tieši naudu ceļa izdevumu segšanai, lai bērniņš varētu apmeklēt ārstus galvaspilsētā un nezaudētu redzi.

"Prieka diena"

Pirms diviem gadiem Amandai radusies doma – bērniem vajag ne tikai barību ķermenim, bet arī iepriecinājumu garam. Ikviens bērns, neatkarīgi no apstākļiem, vēlas priecāties, baudīt bērnību un ēst gardumus. Tā "Labdarības lapa" ķērusies pie pirmās "Prieka dienas" organizēšanas, kuras ietvaros 100 bērni no Latvijas laukiem varējuši atbraukt uz Rīgu, doties uz Zooloģisko dārzu un uz kino, baudot kolu un popkornu.

Akcijas organizēšanā atbalstu sniedzis gan Zooloģiskais dārza, gan Multikino. Šogad "Prieka dienas" ietvaros 100 bērni no dažādām ģimenēm dosies uz Cēsīm, lai izbaudītu dienu zinātnes centrā "Zinoo".

Amanda Grase atzīst, ka palīdzības sniegšana viņai sagādā milzīgu gandarījumu. "Labais vairo labo! Un mēs redzam – brīnumi notiek!"