Drukāt šo lapu
24.04.2016 17:13

"Laiks Ziedonim 2016" nominantu vidū arī ogrēnietis Kārlis Berholds

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2016" nominantiem – ogrēnietis Kārlis Berkolds. Viens no apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2016" nominantiem – ogrēnietis Kārlis Berkolds. no privātā arhīva

Imanta Ziedoņa fonda dibinātāju un vizionāru sanāksmē noskaidroti apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2016" nominanti bērnu un jauniešu kategorijā "Rabarbers". Uz laureāta titulu pretendē pieci jaunieši, tostarp ogrēnietis Kārlis Berkolds. Apbalvojuma ieguvēju paziņos cildināšanas ceremonijā 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

Pretendentus apbalvojumam "Laiks Ziedonim" varēja izvirzīt jebkurš, turklāt bija iespējams arī pašam pieteikt sevi. Šogad pieteikti vairāk nekā 170 pretendenti, no tiem bērnu un jauniešu nominācijā – 52 (vecumā no 13 līdz 25 gadiem), kuru dzīvē un darbībā izpaužas apbalvojuma vērtības – izcilība, degsme, sūtība, stāja, veiksme un savpatība.


Apbalvojumam izvirza kolēģi

Nominantu vidū ir arī Kārlis Berkolds – 24 gadus vecs jaunietis no Ogres, kurš, neraugoties uz savu jaunību, dzīvē jau daudz sasniedzis. Kārlis ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) doktorants un SIA "RobotNest" inženieris. Puisis jau piecus gadus ar aizrautību darbojas RTU Robotikas klubā un tā ietvaros organizējis vairāk nekā 100 dažādus seminārus un darbnīcas ar mērķi ieinteresēt un izglītot skolēnus par robotiku un inženierzinātnēm. Tajās kopumā piedalījušies vairāk nekā 4000 dalībnieki.

Kārlis stāsta, ka apbalvojumam viņu izvirzījuši kolēģi no RTU. "Parasti esmu aizņemts darbos un konkursos nepiesakos. Protams, ir gandarījums, ka esmu piecu nominantu vidū. Ja izdosies iegūt galveno balvu, tā lieti noderēs, jo robotika nav lēts hobijs, " atzīst nominants.

"Tie, kas darbojas šajā nozarē, parasti jau skolas laikā sākuši apmeklēt robotikas pulciņu. Tas ir praktiskais veids, kā papildināt teorētiskās zināšanas. Arī es savulaik darboties šajā jomā sāku robotikas pulciņā OT," atceras Kārlis, kurš tagad pats ir Ogres Tehnikuma un Rīgas Franču liceja robotikas un elektronikas pulciņa vadītājs. Paralēli aktivitātēm inženierzinātnēs Kārlis universitātē pēta, kā ar mašīnapmācību iemācīt robotiem atpazīt augus un veikt to kopšanu un audzēšanu.

"Prasmes un zināšanas, ko audzēkņi iegūst robotikas pulciņā, krasi atšķiras no mācību nodarbībās apgūtā. Robotikā sastopas trīs nozares – elektronika, programmēšana un mehānika. Ierasts, ka audzēkņi aizraujas ar kādu no nozarēm, piemēram, programmēšanu vai mehāniku, bet robotika ir tā, kur viss saplūst kopā. Līdz ar to audzēkņi var savas zināšanas izmantot praktiski, kā arī elektroniķi var papildināties programmēšanā un mehānikā," skaidro K.Berkolds.

Robotika balstās uz interesi un entuziasmu

Jautāts, kādi puiša dzīvē ir tuvākie un tālākie mērķi, Kārtis teic, ka, pirmkārt, jāiegūst doktora grāds – viņš RTU doktorantūrā studē pirmo gadu.

"Līdz doktora grādam ejams vēl garš ceļš. Kas attiecas uz tuvākajiem plāniem – vasarā paredzēti daudz un dažādi pasākumi. Nākošnedēļ kopā ar Ogres tehnikuma (OT) Robotikas pulciņa dalībniekiem došos uz Spāniju. OT Robotikas pulciņš ir "Erasmus+" programmas 2.pamatdarbības starpskolu stratēģiskās partnerības projekta "ROBOT" dalībnieks. Šis projekts tiek īstenots kopš pagājušā gada rudens un ilgs līdz nākamā gada janvārim. Kopā ar jauniešiem no citām valstīm veidojam un programmējam robotus – palīgus dažādās dzīves problēmsituācijās, piemēram, vecāka gada gājuma cilvēkiem un invalīdiem sadzīvē, cilvēkiem pēc plūdiem vai citām katastrofām, " stāsta Kārlis. Puisis piebilst, ka robotikas nozare galvenokārt balstās uz interesi un entuziasmu.

Vēlas Latviju redzēt kā robotikas lielvalsti

Savas prasmes un zināšanas Kārlis Berkolds vēlas ieguldīt tepat, Latvijā. "Mūsu vēlme ir sākotnēji attīstīt zinātni, pēc tam arī industriju. RTU doktoranti robotikas jomā ir saņēmuši piedāvājumus strādāt Šveicē un veikt tur pētījumus. Skaidrs, ka darba apmaksa tur būtu ievērojami lielāka, nekā darbojoties šeit, bet neviens turp, tā teikt, neraujas, jo mūsu globālais mērķis ir sasniegt augstu zināšanu līmeni un kādreiz padarīt Latviju par robotikas lielvalsti, " nākotnes sapņos dalās Kārlis Berkolds.

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu "Laiks Ziedonim" iedibinājis 2014.gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau trešo gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti. Šī gada žūrijas vadītāja ir Ilga Reizniece, kura darbojas kopā ar vizionāriem Renāru Zeltiņu, 2014. gada laureāti Ilgu Ivanovu un pagājušā gada laureātu Valteru Dakšu, kā arī Imanta Ziedoņa muzeja fonda vadītāju Daci Zariņu.

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās. Laureātus atbalsta mecenāti Boriss un Ināra Teterevi, nodrošinot katras nominācijas laureātam naudas balvu 3 000 eiro apmērā.