Drukāt šo lapu
22.04.2016 11:44

Siguldas mūzikas pedagogam un diriģentam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Siguldas mūzikas pedagogam un diriģentam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis ekrānšāviņš no youtube.com

Ordeņu kapituls par nopelniem Latvijas valsts labā piešķīris Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru Siguldas Mākslu skolas "Baltais Flīģelis" mūzikas pedagogam un pūtēju orķestru diriģentam Andrim Muižniekam, kurš ilggadēji un mērķtiecīgi, godprātīgi un atbildīgi ir strādājis jaunās paaudzes muzikālajā izglītošanā un audzināšanā.

Siguldas novada pašvaldībā norāda, ka 2015. gadā Andris Muižnieks saņēma arī Siguldas novada domes augstāko apbalvojumu "Siguldas novada Goda novadnieks 2015" par mūža ieguldījumu novada kultūrizglītības attīstībā un ilggadēju, godprātīgu un radošu pedagoģisko darbu. A. Muižnieks ir liela autoritāte instrumentālās mūzikas jomas mūziķu un speciālistu vidū.


No 1969. gada Andris Muižnieks strādā par pūšamo instrumentu pedagogu, aizrautīgi un ar ievērojamiem panākumiem mācot audzēkņiem metāla pūšamo instrumentu: mežraga, trompetes, eifonija, tubas un trombona spēli. Katru gadu viņa audzēkņi piedalās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Latvijas mūzikas skolu Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu audzēkņu izpildītāju konkursā, iegūstot godalgotas vietas. Daudzi A.Muižnieka bijušie audzēkņi šobrīd veiksmīgi turpina profesionālu mūziķu un mūzikas pedagogu gaitas.

Andra Muižnieka profesionālās darba gaitas saistītas ar Siguldu – 1973.gadā Andris Muižnieks dibināja Siguldas vidusskolas un Siguldas mūzikas skolas pūtēju orķestri (šobrīd Siguldas Mākslu skolas "Baltais Flīģelis" un Siguldas Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris "Sudrabskaņa"), kas ir viens no vadošajiem izglītības iestāžu orķestriem un izceļas ar mākslinieciski augstvērtīgu sniegumu Latvijas jauniešu pūtēju orķestru vidū. Kolektīvs atzinību guvis arī starptautiskā mērogā – orķestris ar panākumiem koncertējis Krievijā, Polijā, Vācijā, Skotijā. Šobrīd Andris Muižnieks vada Siguldas Absolventu orķestri, kurā pulcējis savus bijušos audzēkņus.

Andris Muižnieks ir triju Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku (1995. gadā, 2000. gadā, 2005. gadā) virsdiriģents un XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 2015. gadā – Goda virsdiriģents. Starpsvētku posmā A.Muižnieks ir aktīvi iesaistījies Valsts izglītības satura centra organizēto tradicionālo skolu pūtēju orķestru festivālu (IV-VII) sagatavošanā un norisē gan kā virsdiriģents, gan kā entuziasma un aizrautības pilns kolēģis un domubiedrs, iemantojot autoritāti gan bērnu un jauniešu, gan pedagogu un diriģentu vidū.

Rūpējoties par Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un tālāknodošanu, A. Muižnieks veicis Rīgas un Pierīgas novadu pūtēju orķestru virsdiriģenta pienākumus.

Andra Muižnieka profesionālā darbība augsti novērtēta arī līdz šim. 2015. gadā A.Muižnieks saņēma Kultūras ministres Daces Melbārdes Atzinības raksts par nozīmīgu pedagoģisko darbu un ieguldījumu Dziesmu svētku procesa attīstībā.