Drukāt šo lapu
31.03.2015 17:58

Katalonijas nacionālisti plāno izstāšanos no Spānijas 2017. gadā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Katalonijas nacionālistu partijas un asociācijas ir vienojušās par vadlīnijām, lai izstātos no Spānijas 2017. gadā, ja pirmstermiņa vēlēšanās septembrī uzvarēs neatkarības atbalstītāji.

Kārtējās Katalonijas reģionālās vēlēšanas bija paredzētas 2016. gada beigās, bet janvārī reģionālās valdības premjerministrs Arturs Mass izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas. Plānots, ka tās notiks 27. septembrī.

Tās būs trešās reģionālās vēlēšanas Katalonijā kopš 2010. gada.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad Madride nobloķēja Katalonijas centienus sarīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas.

Divas lielākās Katalonijas nacionālistu partijas - Masa pārstāvētā centriski labējā partija "Konverģence un savienība" (CiU) un Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC), kā arī vairākas sabiedriskās organizācijas pirmdien publiskotā paziņojumā norādījušas, ka vēlēšanas dos iespēju noteikt kataloņu gribu un tās darbosies kā plebiscīts.

Ja vēlēšanās uzvarēs kandidāti, kas iestājas par atdalīšanos no Spānijas, viņi izstrādās jaunu Katalonijas konstitūciju un nodibinās institūcijas, kas radīs pamatu nākotnes valstij, paredz partiju noslēgtā vienošanās.

Plānots obligāti sarīkot arī referendumu par jaunās konstitūcijas tekstu, kam sekos parlamenta balsojums un sarunas, lai noteiktu Katalonijas "jaunās attiecības" ar Spāniju un Eiropas Savienību (ES).

ES amatpersonas ir brīdinājušas Kataloniju, ka izstāšanās no Spānijas nozīmēs arī izstāšanos no Eiropas Savienības.

Tomēr, neskatoties uz lielajām demonstrācijām Barselonā, neatkarības atbalstītāji Katalonijā neveido vairākumu, liecina sabiedriskās domas aptaujas.

Simboliskajā balsojumā, kas pērn novembrī tika sarīkots iecerētā referenduma vietā, piedalījās tikai 2,3 miljoni cilvēku, no kuriem aptuveni 1,86 miljoni jeb 80% nobalsoja par provinces neatkarību.

Taču Katalonijā balsstiesības ir aptuveni 6,3 miljoniem cilvēku.