Drukāt šo lapu
20.02.2015 10:41

Navaļnijam piespriež 15 diennakšu arestu par pretkrīzes gājiena aģitēšanu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Navaļnijam piespriež 15 diennakšu arestu par pretkrīzes gājiena aģitēšanu www.neurope.eu

Maskavas tiesa ceturtdien piespriedusi 15 diennakšu administratīvo arestu Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam, faktiski liedzot viņam piedalīties viņa un viņa līdzgaitnieku 1.martā organizētajā pretkrīzes gājienā "Pavasaris".

Ceturtdien policija aizturēja Navaļniju viņa vadītā Fonda cīņai ar korupciju birojā un nogādāja tiesā, lai izskatītu lietu par pagājušajā svētdienā Maskavas metro notikušo aģitāciju, kurā tika aicināts piedalīties gājienā.

Kā pavēstīja Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs, vara tādējādi cenšas nepieļaut viņa piedalīšanos pasākumā.

Pagājušajā svētdienā Navaļniju un vairākus viņa biedrus policija aizturēja metro, kurā viņi dalīja lapiņas, aicinot piedalīties gājienā, taču pēc vairākām stundām atlaida.

Krievijas opozīcijas līderu iecerētais masu protests ir mērķēts pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuru opozīcija vaino valsts ekonomiskajās nedienās.

Opozīcijas līderi ar šādu aicinājumu nāca klajā neilgi pēc tam, kad Krievijas valdība apstiprināja daļu no 21 miljarda dolāru lielā krīzes plāna, kas izstrādāts ekonomikas atdzīvināšanai, kurai šogad tiek prognozēta dziļa lejupslīde.

"Gājiena ideja ir vienkārša: tie, kas strādā Kremlī, ir visu salaiduši dēlī un turpinās salaist dēlī. Viņiem bija 15 gadi un trīs triljoni dolāru no mūsu dabas resursu pārdošanas (..). Pēc naftas naudas rīšanas daudzu gadu garumā esošais režīms ir novedis valsti strupceļā un ir pilnībā bankrotējis. Putins un viņa valdība nevar izvest valsti laukā no krīzes, un tam būtu jāaiziet," savā blogā norādījis Navaļnijs.

Viņš piebilda, ka gājiens, kura organizēšanā iesaistījušies arī liberālās opozīcijas līderi Boriss Ņemcovs un Mihails Kasjanovs, ļaus izteikt prasības, kas svarīgas ne tikai opozīcijai, bet vairumam Krievijas iedzīvotāju.

Organizatori pieprasa Maskavai pārtraukt atbildes pasākumus Rietumu sankcijām, proti, importa aizliegumu Rietumu pārtikas precēm, kā arī samazināt izdevumus aizsardzībai un izbeigt naidīgo attieksmi pret Ukrainu.

Tomēr plānotais gājiens būs pārbaudījums opozīcijas spējām novadīt sabiedrības dusmas par ekonomiskajām nedienām pret Putinu.

Krievijas premjerministra vietnieks Igors Šuvalovs janvārī Pasaules Ekonomikas forumā (WEF) Davosā paziņoja, ka krievi ir gatavi Putina dēļ badoties.

"Mēs savā valstī izturēsim visas grūtības, ēdīsim mazāk pārtikas, lietosim mazāk elektrības (..), taču, ja jutīsim, ka kāds no ārpuses pret mūsu gribu vēlas nomainīt mūsu līderi (..), mēs būsim vienotāki nekā jebkad iepriekš," paziņoja Krievijas vicepremjers.

Viņš piebilda, ka Rietumi vienkārši nesaprotot "krievu mentalitāti" un ka ekonomiskā krīze un sankcijas nespēšot iedragāt Putina pozīcijas un mainīt viņa nostāju Ukrainas jautājumā.

Tajā pašā laikā viņš bija spiests atzīt, ka tā ir tikai šķietamība, ka pašreizējā krīze Krievijā ir vieglāka nekā 2009. gadā.