Drukāt šo lapu
17.12.2014 14:57

Eiropas Savienības tiesa liek izslēgt "Hamas" no teroristisko organizāciju saraksta

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien lēmusi, ka palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" ir izslēdzams no ES teroristisko organizāciju saraksta, bet grupējuma līdzekļi paliks iesaldēti.

"Hamas" jau paudis gandarījumu par tiesas lēmumu, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pieprasījis ES nekavējoties iekļaut grupējumu atpakaļ sarakstā.

Luksemburgā bāzētā tiesa secināja, ka ES 2001. gadā pieņemtais lēmums iekļaut "Hamas" teroristisko organizāciju sarakstā bijis balstīts uz secinājumiem, kas iegūti no medijiem un interneta, nevis kompetentām varasiestādēm, tādēļ tam trūkst pienācīga pamatojuma.
Tomēr tiesa uzsvēra, ka tās lēmums balstās uz tehnisku pamatojumu un nesniedz patstāvīgu novērtējumu "Hamas" klasificēšanai par teroristu organizāciju.

Pagaidām spēkā paliks arī "Hamas" līdzekļu iesaldēšana, kamēr tiks izskatīta apelācijas prasība, lēma tiesa.

"Hamas" ES Vispārējās tiesas lēmumu nodēvēja par uzvaru. "Tā ir uzvara palestīniešu jautājumam un mūsu tautas tiesībām," aģentūrai AFP paziņoja "Hamas" preses pārstāvis. "Mēs pateicamies Eiropas tiesai par šo pozitīvo lēmumu, kuram jāseko starptautiskiem soļiem, lai izbeigtu palestīniešu tautas apspiešanu," viņš piebilda.

B. Netanjahu savukārt pieprasīja, lai ES nekavējoties iekļauj "Hamas" atpakaļ teroristisko organizāciju sarakstā, norādot, ka tur tam ir īstā vieta. "Mēs neesam apmierināti ar Eiropas Savienības paskaidrojumu, ka "Hamas" izslēgšana no teroristisko organizāciju saraksta ir "tehniska lieta"," uzsvēra Izraēlas premjers.