21.02.2014 13:22

Janukovičs paziņo, ka izsludinās ārkārtas prezidenta vēlēšanas

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Janukovičs paziņo, ka izsludinās ārkārtas prezidenta vēlēšanas us-russia.org

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien paziņojis, ka izsludinās pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas un ierosinās atgriešanos pie 2004. gada konstitūcijas, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Paziņoju, ka iniciēju pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas. Tāpat es iniciēju atgriešanos pie 2004. gada konstitūcijas ar pilnvaru pārdalīšanu parlamentāras republikas labā," teikts prezidenta paziņojumā.

Piektdien no rīta prezidenta administrācija jau paziņoja, ka sarunās ar opozīcijas līderiem, Eiropas Savienības (ES) un Krievijas pārstāvjiem ir panākta vienošanās par konflikta mierīgu noregulējumu.

Valdošās Reģionu partijas frakcijas vadītājs Aleksandrs Jefremovs aģentūrai "Interfax" atklājis, ka vienošanās paredz 48 stundu laikā pāriet uz 2004. gada konstitūciju, kurā tiks ieviestas izmaiņas.

Balsošana par konstitūcijas izmaiņām paredzēta septembrī, bet decembrī notiks pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, viņš pastāstīja.

Laikraksts "Ukrainskaja Pravda" ziņo, ka bez atgriešanās pie 2004. gada konstitūcijas, kas ierobežo prezidenta pilnvaras, vienošanās paredz desmit dienu laikā veidot jaunu valdību.

Daļa aktīvistu iebilst pret vienošanos. "Mēs pieprasām viņa nekavējošu atkāpšanos, nevis vēlēšanas decembrī," laikrakstam "Ukrainskaja Pravda" norāda ievērojamas opozīcijas aktīvists Igors Lucenko.

Jau vēstīts, ka kopš 18. februāra Kijevā notiek asiņainākās sadursmes vairākus mēnešus ilgstošo pret valdību vērsto protestu laikā. Līdz piektdienai sadursmēs ar drošībniekiem pilsētas centrā gājuši bojā vismaz 77 cilvēki.

Opozīcijas avoti ziņo par vēl lielāku bojāgājušo skaitu, apsūdzot milicijas snaiperus neapbruņotu protestētāju nošaušanā. Simtiem cilvēku ir cietuši un ārstējas slimnīcās. Sašauti ir arī miliči, ziņo Iekšlietu ministrija.

Sadursmes sākās, kad milicija 18. februārī bloķēja tūkstošiem demonstrantu ceļu uz parlamenta ēku, kur opozīcija centās panākt, lai tiktu atjaunota 2004. gada konstitūcija, kas samazinātu prezidenta Viktora Janukoviča pilnvaras.

Drošības spēki pēc tam daļēji ieņēma un ielenca protesta kustības galveno centru - Neatkarības laukumu jeb Maidanu. Pilsētas centrs pārvērtās kaujas laukā. Opozīcijas līderu un valdības pārstāvju trešdien vakarā panāktais pamiers nedeva rezultātus, un ceturtdien no rīta radikāli noskaņoti protestētāji sāka pretuzbrukumu milicijai, atgūstot visu Neatkarības laukumu.

Pret valdību vērsti protesti Ukrainā notiek kopš novembra beigām, kad prezidents Viktors Janukovičs Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīja sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais noskaņojums un protesti pastiprinājās, kad varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.