Drukāt šo lapu
11.12.2013 13:48

Ņujorkas policija: "Westgate" teroristi varētu būt aizbēguši

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Četri teroristi, kas septembrī sarīkoja uzbrukumu Nairobi lielveikalam "Westgate", laupot dzīvību vismaz 67 cilvēkiem, varētu būt aizbēguši, secināts Ņujorkas policijas otrdien publiskotajā ziņojumā.

Jau vēstīts, ka atbildību par asiņaino slaktiņu uzņēmies Somālijas islāmistu grupējums "Shebab".

Pēc uzbrukuma medijos izskanēja informācija, ka uzbrucējiem, iespējams, izdevies aizbēgt, bet avoti Kenijas drošības spēkos šādu iespēju noliedza, paziņojot, ka uzbrucēji, visticamāk, gājuši bojā lielveikala atbrīvošanas operācijā.

Ņujorkas policijas ziņojumā norādīts, ka uzbrucēji lielveikala videonovērošanas kameru ierakstos pēdējo reizi fiksēti 22. septembrī 12 stundas pēc uzbrukuma sākuma.

"Nav zināms, vai teroristi tika nogalināti vai izbēga no lielveikala. Galvenais faktors, kas veicinājis šo neskaidrību, bija nespēja saglabāt drošu perimetru ap lielveikalu," norādīts ziņojumā.

Šie secinājumi balstīti uz materiāliem, ko savākuši Ņujorkas izmeklētāji, un informāciju, kas brīvi pieejami dažādos avotos.

Interpols un ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) šobrīd palīdz Kenijai identificēt četru notikumu vietā atrasto personu mirstīgās atliekas. Tiek uzskatīts, ka šīs personas bijuši uzbrucēji.

Ņujorkas policisti arī secinājuši, ka lielākā daļa upuru, visticamāk, gājuši bojā pirmajā uzbrukuma stundā, lai gan lielveikala atbrīvošana Kenijas drošības spēkiem prasīja gandrīz četras dienas.

Priekšpēdējā dienā Kenijas drošības spēki izraisīja ugunsgrēku un sagrāva lielu daļu lielveikala, norādīts ziņojumā, piebilstot, ka šajā operācijā bijusi vērojama slikta komunikācija un sadarbība starp policiju un armiju, kā rezultātā gāja bojā viens policists un tika ievainots policijas komandas vadītājs.

Ņujorkas policijas ziņojumā paustas bažas arī par iespējamajiem uzbrukumiem nākotnē.

Nairobi lielveikalā notikušais apliecināja, ka uzbrukumi šādiem mērķiem ir vienkārši, efektīvi un to taktika ir viegli atdarināma, norādīts ziņojumā.

Aizdomās par palīdzības sniegšanu uzbrucējiem Kenijā apsūdzības izvirzītas četriem vīriešiem. Apsūdzētie ir etniskie somāļi. Viņi paši savu vainu neatzīst. Paredzēts, ka tiesas priekšā viņiem būs jāstājas nākamajā nedēļā.