Drukāt šo lapu
03.12.2013 12:55

Horvātu organizācija apsūdzējusi Bobu Dilanu par naida kurināšanu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Amerikāņu mūziķim Bobam Dilanam Francijā izvirzītas apsūdzības par apvainojošu uzvedību un naida kurināšanu saistībā ar interviju, kuru mūziķis 2012. gadā sniedza žurnālam "Rolling Stone", pirmdien paziņojis kāds avots tiesu sistēmā.

72 gadus veco mūzikas leģendu tiesā iesūdzējusi Francijas horvātu padome (CRICCF).

Horvātu organizācija iesniedza sūdzību tiesā pirms gada. Dilans tika nopratināts un viņam tika izvirzītas apsūdzības novembra vidū.

CRICCF vērsās tiesā par analoģiju, kuru Dilans 2012. gadā izmantoja intervijā "Rolling Stone", runājot par verdzību ASV.

"Šī valsts ir pārāk sačakarēta ar krāsām (..). Cilvēki ķeras viens otram pie rīkles tikai tāpēc, ka ir atšķirīgās krāsās," norādīja mūziķis.

"Melnādainie zina, ka daži baltie nevēlējās atteikties no verdzības [un], ja notiktu pēc viņu prāta, viņi joprojām būtu važās, un viņi nevar izlikties, ka to nezina. Ja tev asinīs ir vergturis vai Kukluksklans, melnādainie to spēj sajust. Tā lieta saglabājusies līdz mūsdienām. Tāpat kā ebreji spēj sajust nacistu asinis un serbi spēj sajust horvātu asinis," norādīja Dilans.

CRICCF šādu analoģiju uzskata par nepieņemamu.

Pagājušajā mēnesī Dilanam Parīzē tika pasniegts Francijas Goda leģiona ordenis, kas var tikt piešķirts ikvienam ārvalstu pilsonim, kurš kalpojis Francijas interesēm un atbalstījis tās vērtības.

Francijas augstāko apbalvojumu Dilanam pasniedza kultūras ministre Aurēlija Filipeti. Viņa uzsvēra Dilana lomu kā cilvēktiesību un pretkara kustību simbolam, kā arī raksturoja mūziķi kā varoni jauniem cilvēkiem, kuri tiecas pēc taisnīguma un neatkarības.

Iepriekš viņa kandidatūra Francijas Goda leģiona ordenim tikusi noraidīta marihuānas lietošanas un opozīcijas pret Vjetnamas karu dēļ.

"Blowing in the Wind" un citas Dilana balādes ASV kļuvušas par cilvēktiesību un pretkara kustības himnām, kamēr dziesmas "Like a Rolling Stone" ciniskais teksts padarīja viņu par pretošanās kultūras ikonu.

1990. gadā Dilans saņēma zemākās pakāpes Francijas Goda leģiona ordeni.