Drukāt šo lapu
15.10.2014 09:10

Pamatīgās lietavas izraisījušas krīzi Ogrē: no krastiem izgājusi upe, uz dažām stundām no ārpasaules šķirts ciems

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc portāla rīcībā esošās neoficiālās informācijas sarežģīto darbu veikšanas laikā, iespējams, zem ūdens palicis viens no ekskavatoriem. Pēc portāla rīcībā esošās neoficiālās informācijas sarežģīto darbu veikšanas laikā, iespējams, zem ūdens palicis viens no ekskavatoriem. Ogrenet.lv

Turpinoties lietus krīzei, iespaidīgs ūdens daudzums otrdienas vakarā pārrāvis ceļa Ogre–Ogresgals posmu pie "Tručiem", tāpat pašvaldība steidzamības kārtā sākusi Urgas upītes tīrīšanu.

Notikuma vietā pie Ogresgala ieradušies ceļu uzturētāji, sākot ceļa glābšanas darbus, ieguldot caurteku un aizberot pārrāvumu ar šķembām.

Savukārt vēl pirms tam par notikumu paguvuši ziņot iedzīvotāji, kuri tvītoja par lietus postījumiem. Piemēram, Lauma Gobiņa ‏(@tautu_meita) rakstīja: "Ogresgals bloķēts. Var braukt tikai pa maskaveni. Tručos vairs nav ceļa"; savukārt Aigy ‏(@Murruks) izveidoja šādu tvītu: "Sajūtas kā filmā. Pēkšņi beidzas asfalts un sākas upe #ogresgals"; tikmēr Laine Brodzinska ‏(@Giirl_In_Fire) bija īsa un kodolīga: "Viss. Ogresgals ir izolēts no ārpasaules".

Šorīt kustība pa ceļu Ogre–Ogresgals gan ir atjaunota. Visticamāk, tuvākajā laikā tiks lemts par pilnvērtīgu šī ceļa posma savešanu kārtībā.

Savukārt vakar vakarā sākta Urgas upītes tīrīšana, padziļinot tās gultni un likvidējot apjomīgos aizaugumus. Tas tādēļ, ka liela daļa Pureņu ielas māju mirkst ūdenī, nopietna situācija izvērtusies jau minētajā Ogresgalā. Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Pēteris Špakovskis portālam "Ogrenet.lv" norāda, ka Ogresgalā iedzīvotājiem pašvaldība var palīdzēt ar ūdens sūknēšanu, jo visa pieejamā traktortehnika novirzīta Urgas tīrīšanai Pārogrē. Iespējams, darbi turpināšoties arī naktī. Aizaugumus būtu jālikvidē līdz pat Kaļķu ielai.

Savukārt pēc portāla rīcībā esošās neoficiālās informācijas sarežģīto darbu veikšanas laikā, iespējams, zem ūdens palicis viens no ekskavatoriem.

Kā iepriekš norādīja Ogres novada pašvaldība, 14. oktobrī visas dienas garumā pamatīgi lijis, kā rezultātā tika saņemti vairāku iedzīvotāju zvani ar lūgumu pēc palīdzības – ūdens līmenis strauji cēlies Pārogrē, Urgas upītes krastos, Kartonfabrikas rajonā un d/s "Ranka" teritorijā Ogresgalā.

Ņemot vērā kritisko situāciju, P. Špakovskis pēcpusdienā sasaucis Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdi, lai pieņemtu lēmumu, kā uzlabot situāciju Urgas upē. Jau tuvākajās stundās Urgas upē Pārogres rajonā pie dzelzceļa sliedēm, kur veidojās vislielākais ūdens sablīvējums, tika sākta upes tīrīšana, lai atbrīvotu ceļu ūdens kustībai. Savukārt Kartonfabrikas rajonā darbu sāka ūdens sūknēšanas mašīna, pakāpeniski sniedzot palīdzību arī iedzīvotājiem pārējās kritiskajās vietās.

Urgas upe ir Zemkopības ministrijas apsaimniekošanā. Šajā teritorijā daudzus gadus nekas nav darīts, lai upe tiktu attīrīta un nerastos plūdu draudi. Pēc pašvaldības lūguma ir saņemts Valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNĪ) Zemgales reģiona meliorācijas nodaļas vadītāja vietnieka U. Bruģa saskaņots meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju tehniskās pārbaudes atzinums, kurā minēts: "Urga un tās nogāzes aizaugušas ar kokiem, krūmiem, ūdensaugiem, gultne un caurtekas piesērējušas, līdz ar to ūdens plūsma upē ir apgrūtināta. Sākotnēji projektētais šķērsprofils laika gaitā ir deformējies un neatbilst sākotnēji projektētajiem parametriem. Upes gultne nav tikusi regulāri tīrīta, nogāzes nav pļautas un atbrīvotas no krūmiem. Atsevišķā rajonā pārtīrīšanas darbus ar tehniku apgrūtina pretī privātmājām ierīkotie tiltiņi, laipas, kāpnītes, caurtekas un apzaļumošanas elementi, kā arī sabūvētas būves un sastādītie koki. Meliorācijas sistēmas kalpošanas laiks pārsniedz 25 gadus". Atzinumā minēts, ka aptuvenās būvobjekta rekonstrukcijas būvdarbu izmaksas varētu būt 111 300 eiro.

Pašvaldība ar šo atzinumu ir vērsusies ZMNĪ, lai situācija tiktu risināta, uz ko saņemta atbildes vēstule, kurā norādīts: "Valsts nozīmes ūdensnotekas Urgas upes posms atrodas Ogres pilsētas teritorijā, tā ir blīvi apdzīvota pilsētas daļa. Pirms darbu uzsākšanas nepieciešama iedzīvotāju viedokļa apzināšana par Urgas upes posma renovācijas iespējamību. Pašlaik nav skaidri zināmi finansēšanas avoti valsts nozīmes ūdensnoteku renovācijai platībās, kuras nav lauku teritorijas."

P. Špakovskis pēc šādas atbildes saņemšanas sazinājies ar ZMNĪ, lai vienotos par tikšanos klātienē, jo situācija Urgas upē ir kritiska un jārisina nekavējoties, tomēr ZMNĪ pārstāvis norādījis, ka varot ierasties Ogrē tikai pēc nedēļas – 24. oktobrī.