Drukāt šo lapu
28.11.2013 07:19

Latvijas Būvinženieru savienība aptur septiņu Zolitūdes projektā iesaistīto būvinženieru sertifikātus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) Sertifikācijas un novērtēšanas komisija šodien nolēma apturēt septiņu Zolitūdes traģēdijā iesaistīto sertificēto būvinženieru sertifikātus, sacīja komisijas priekšsēdētājs un bijušais Valsts būvinspekcijas vadītājs Leonīds Jākobsons.

Nolemts apturēt sertifikāta darbību ēkas konstrukcijas projektētājiem Ivaram Sergetam un Jānim Malcānam, būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam un trim ēku būvdarbu vadītājiem – Staņislavam Kumpiņam, Jevgeņijam Ņesterovičam un Andrejam Kuļešovam.

"Šodien komisija nevērtēja notikušās traģēdijas iemeslus, bet noteica tos sertificētos speciālistus, kas būvēja šos objektus. Tad, kad tiks pabeigta traģēdijas iemeslu ekspertīze, tiem speciālistiem, kuru vaina tiks atzīta, sertifikātus anulēs. Tie, kuri netiks atzīti par vainīgiem, varēs atjaunot savu sertifikātu darbību," teica Jākobsons.

"Esmu šokā," pēc komisijas lēmuma "Nozare.lv" pavēstīja Draudiņš. "Neviens neko neskata pēc būtības, labāk tagad neko nekomentēšu."

Jautāts, vai gadījumā, ja Valsts būvinspekcija nebūtu likvidēta, Zolitūdes traģēdiju būtu izdevies novērst, Jākobsons sacīja, ka neviena inspekcija pilnīgi visu novērst nevar, taču Valsts būvinspekcija būtu bijusi vēl viena papildu iespēja pamanīt un novērst tās kļūdas, kas radās Zolitūdes projekta realizācijas gaitā. "Pašvaldību būvvaldes diemžēl bieži saskaras ar speciālistu trūkumu," norādīja Jākobsons.

Pirms LBS Sertifikācijas un novērtēšanas komisijas sēdes ne Zolitūdē sabrukušā lielveikala "Maxima" celtniecības būvuzraugs Draudiņš, ne veikala projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis nekādus komentārus par notikušo nesniedza.

Zolitūdes projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis ir arhitektūras pakalpojumu uzņēmuma "GP Projektu birojs" valdes loceklis un lielākais īpašnieks – viņa īpašumā ir 70,29% uzņēmuma kapitāldaļu.

Kā ziņots, būvuzraudzību objektā Priedaines ielā 20 veica "CM Consulting", un Draudiņš bija būvuzraugs. Informācija viņa darba vietas, nekustamo īpašumu kompānijas "Smart Property" mājaslapā liecina, ka Draudiņš bijis vērienīgu un atpazīstamu būvniecības objektu būvuzraugs un būvdarbu vadītājs, piemēram, "Z-Towers", "G4S" biroja ēka, mēbeļu un interjera centrs "Spice", multifunkcionālā halle "Arēna Rīga", daudzstāvu dzīvojamā ēka Tomsona ielā 39, vēstniecību rekonstrukcija (Ukraina, Somija, Kanāda, Spānija) u.c.

"Smart Property" valdes loceklis Mārtiņš Vavilovs biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš sacīja, ka "Smart Property" nav nekādu juridisku saistību ne ar vienu no Zolitūdes projektā iesaistītajiem uzņēmumiem, bet Draudiņa līgumu ar "CMConsulting" viņš nekomentēja, vien piebilda, ka "Smart Property" darbiniekiem nav aizliegts sniegt pakalpojumus arī citiem uzņēmumiem.

Būvfirmas "Re&Re" pārstāve Mārīte Straume iepriekš skaidroja, ka projekta pirmās kārtas – lielveikala celtniecības – atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Staņislavs Kumpiņš, bet otrās kārtas – jumta apzaļumošanas un 12 stāvu dzīvojamās ēkas celtniecības – atbildīgais būvdarbu vadītājs bija Jevgeņijs Ņesterovičs.

Informācija "Re&Re" mājaslapā liecina, ka Kumpiņš atzīts par uzvarētāju nominācijā "Gada projektu vadītājs Latvijā 2011", kā arī saņēmis apbalvojumu "Gada inženieris 2013". Laika posmā no 2008. gada līdz 2010. gadam Kumpiņš vadīja restaurācijas un rekonstrukcijas darbus Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātrī, savukārt 2011. gadā tika pabeigts objekts "Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un tirdzniecības centrs 1. kārta" (Priedaines ielā 20, Rīgā). Patlaban Kumpiņš ir projektu vadītājs Valsts ieņēmumu dienesta jaunā administratīvā kompleksa būvniecībā.

Jau ziņots, ka Latvijas Arhitektu savienība (LAS) apturējusi arhitektu Zanes Kalinkas un Andra Kalinkas arhitekta prakses sertifikātu darbību, informē LAS Sertificēšanas centra padomes priekšsēdētājs Uģis Bratuškins.

25. novembrī LAS Sertificēšanas centrs ir saņēmis sertificēto arhitektu - daudzstāvu dzīvojamās ēkas un tirdzniecības centra (lielveikala "Maxima") Priedaines ielā 20 būvprojekta vadītāja Andra Kalinkas un SIA "Kubs" valdes priekšsēdētājas Zanes Kalinkas - iesniegumus ar lūgumu līdz minētā objekta avārijas cēloņu izmeklēšanas beigām apturēt viņu arhitekta prakses sertifikātu darbību.

LAS Sertificēšanas centra padome, respektējot viņu lūgumu, no šā gada 26. novembra līdz avārijas cēloņu izmeklēšanas beigām pieņem glabāšanā A.Kalinkas un Z.Kalinkas izsniegtos arhitekta prakses sertifikātus un amata zīmogus. Par pieņemto lēmumu tiek informēts Būvprakses un arhitektu prakses sertifikātu reģistrs.

Kā ziņots, 21. novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus savainojumus. Dzīvību zaudēja arī trīs ugunsdzēsēji.

Kopumā slimnīcās bija vērsušies 39 cilvēki, no tiem 29 pacientus slimnīcās nogādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, bet desmit pēc palīdzības vērsās paši.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.