Drukāt šo lapu
29.05.2013 17:08

Baldoniešus aicina piedalīties Lasīšanas dienā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Ikviens novada iedzīvotājs 29. maijā no plkst. 12 līdz plkst. 12.15 Baldones bibliotēkā aicināts piedalīties Lasīšanas dienā.

Bērni, jaunieši, pieaugušie, ģimenes, uzņēmumu darbinieki ir aicināti atcerēties lasītprieku, veltot piecpadsmit minūtes savai mīļākajai grāmatai, vienlaikus lasot to kopīgi ar pārējiem Lasīšanas dienas dalībniekiem. "Lasīšana ir pamatprasme, kas jāapgūst bērnībā un pusaudža gados, lai būtu iespēja dzīvot laimīgu un pilnvērtīgu dzīvi. Tā ir pamatprasme, kas nepieciešama gandrīz katrā dzīves jomā," norāda Latvijas Universitātes projekta vadītāja Gunta Kraģe, aicinot ikvienu savā skolā vai pilsētā iedvesmot citus un izvēlēties lasīšanas vietu kopīgai dalībai Lasīšanas dienā.

Viņasprāt, ja lasīšana sākas ar ābeci un vārdu burtošanu, tad lasītprasme – ar izlasītā izpratni. Pētījumi vēsta, ka lasīšana ir saistīta ar apmierinātību ar dzīvi, iekļaušanos darba tirgū, sabiedrisko aktivitāti un pilsonisko izpausmi. Tādēļ pieaugušo cilvēku uzdevums pievērst bērnu un pusaudžu uzmanību lasītprasmes nozīmei un mudināt ikvienu lasīt, praktiski parādot to ar personīgo piemēru arī Lasīšanas dienas laikā. "Aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju, mammu, tēti, vecmāmiņu vai vectētiņu, skolotāju, draugu vai paziņu, piedalīties Lasīšanas dienā. Vēlamies atgādināt, ka katram no mums ir kāda mīļa grāmata, kurai joprojām ir vērtība mūsu dzīvē un to, ka lasīt kopā ir aizraujoši," tā viena no projekta iniciatorēm.