Drukāt šo lapu
22.03.2013 16:53

Turaidā Otrās Lieldienas aicina svinēt senlatviešu garā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Turaidas muzejrezervātā Lieldienas tiks svinētas 1. aprīlī, kad Turaidas muižas saimnieciskajā centrā no pulksten 14.30 notiks pasākums "Saule kāpa augstu kalnu".

Lieldienu svētkos tiks dziedātas saules un pavasara rotāšanas dziesmas, kopā ar muzejrezervāta speciālistiem un Siguldas folkloras kopas "Senleja" dalībniekiem pēc sentēvu tradīcijām. Pasākuma laikā pie lielā ugunskura tiks krāsotas olas, pušķotas un ar īpašu rituālu atklātas  šūpoles, kā arī tiks godāti paši šūpoļu kārēji, kuri visus svētku dalībniekus arī izšūpos.

Lai pavasara darbi labi veiktos, tiks dzītas prom nelaimes, notiks olu ripināšanas sacensības, olu cīņas un maiņas, tiks izdejots olu krusts un notiks skriešanās ar olām, kā arī tiks izspēlēta tik iemīļotā podu sišana, kuras simboliskā nozīme slēpjas skauģu un nelabvēļu raidīto domu atvairīšanā. Pasākuma apmeklētāji aicināti paņemt līdzi pūpolus vai plaucētu bērzu zariņus ar dzīpariem šūpoļu rotāšanai un krāsotu olu pāri, ko dot šūpoļu kārējiem par izšūpošanu, vēsta LETA.