Drukāt šo lapu
28.02.2013 17:29

Ikšķilē pasniegs Dzintara Soduma balvu

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķiliete, rakstniece Nora Ikstena daudz darījusi Dzintara Soduma piemiņas saglabāšanā. Ikšķiliete, rakstniece Nora Ikstena daudz darījusi Dzintara Soduma piemiņas saglabāšanā. www.ogrenet.lv

27. februārī Ikšķiles novada domes sēdē deputāti pieņēma Latvijas kultūras dzīvē nozīmīgu lēmumu – ik gadu domes apstiprinātas žūrijas komisijas izvēlētam literātam piešķirt Dzintara Soduma balvu 3000 latu apmērā, ieskaitot nodokļus.

Balva ir izcilā latviešu rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma piemiņai veltīta Ikšķiles novada pašvaldības atzinība autoram par novatorismu dzejā, prozā, dramaturģijā vai literatūras tulkojumā latviešu valodā, kas tiek piešķirta finansiāla atbalsta veidā un pasniegta ikgadējā Dzintara Soduma piemiņas pasākumā rakstnieka dzimšanas dienā 13.maijā svinīgā ceremonijā. Nākamgad izcilajam vārda meistaram aprit 100 gadu.

"Pasaulē Dzintars Sodums pazīstams kā modernisma literatūras aizsācēja Džeimsa Džoisa darbu latviskotājs. Ņemot vērā viņa devumu, būtu tam atbilstīgi apbalvot literātus tieši par novatorismu, demonstrējot izpratni par progresīvo – to, kas vienmēr ir virzījis un virza kultūras procesus," vēstulē Ikšķiles novada pašvaldībai norāda Nacionālā rakstniecības atbalsta fonda valdes priekšsēdētāja Liāna Langa. Rakstnieks Dzintars Sodums savas dzīves pēdējos gadus pavadīja Ikšķilē, kur atrodas arī viņa mūža atdusas vieta. Šeit viņš arī pabeidza tulkot Džeimsa Džoisa Ulisu un uzrakstīja savu pēdējo grāmatu "Viņpuse".

Atbalstu balvas dibināšanai izteicis arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, ar kura vēstuli deputātus Kultūras, izglītības un sporta komitejas sēdē iepazīstināja rakstniece Nora Ikstena. "Varētu teikt, ka Ikšķilei tā ir likteņa dāvana. Rakstnieces Noras Ikstenas un Ikšķiles pašvaldības izteikto iniciatīvu dibināt Dzintara Soduma balvu uzskatu par izcilu piemēru Latvijas pašvaldībām, stiprinot savas kultūras un vēstures izcilību apzināšanos, lepojoties un godinot tās," norāda J.Stradiņš.

Balvas piešķiršanas mērķis ir iedibināt un turpināt Dzintara Soduma piemiņas tradīcijas, tādējādi sekmējot kultūras vērtību saglabāšanu, kā arī motivēt popularizēt latviešu rakstniecību un arī Ikšķiles novadu. "Ikšķile no tā tikai iegūs. Līdz ar to mēs varētu kārtējo reizi apliecināt, ka Ikšķile ir tā vieta, kur mīt radoši cilvēki un kur kultūras vērtības ir lielā cieņā. Arī mūsu novads dotu savu artavu radošu cilvēku atbalstam, ar kuru radītajām bagātībām mēs lepojamies," teic Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš ("Vienotība").