Drukāt šo lapu
28.01.2013 17:14

Jūrmalā sumina labākos kultūras jomā pērn

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušās nedēļas izskaņā Jūrmalas teātrī apbalvošanas ceremonijā pasniegtas gadskārtējās Jūrmalas Gada balvas kultūrā.

Galvenais apbalvojums – "Jūrmalas Gada balva kultūrā 2012" – piešķirts Jūrmalas Pilsētas muzeja kolektīvam par radošu darbību pusgadsimta garumā, atspoguļojot kūrortpilsētas vēsturi, mākslu un personības.

Jūrmalas Pilsētas muzejs 2012. gadā svinēja savu 50 gadu darbības jubileju. Jūrmalas novadpētniecības muzejs dibināts 1962. gada 1. maijā. Gadu gaitā tas mainījis gan nosaukumus, gan atrašanās vietas, bet, sākot ar 1997. gada nogali, muzejs ieguvis pastāvīgu mājvietu Majoros, Tirgoņu ielā 29, ēkā, kura šo gadu laikā, pateicoties vairākkārtējām rekonstrukcijām, pārtapusi par Jūrmalas pilsētas vizītkarti un vienu no modernākajiem muzejiem Latvijā.

Jūrmalas Pilsētas muzejs savu 50 gadu jubileju atzīmēja 2012. gada 3. maijā ar četru jaunu izstāžu atklāšanu, piedāvājot apmeklētājiem muzeja vēstures izstādi "Satikšanās muzejā", mākslas izstādi "Muzeja pirmsākumi. Mārtiņa Pormaņa mākslas kolekcija. 16.–20. gadsimts", mūsdienu mākslas izstādi "Savējie" un fotoizstādē "Mans muzejs Jūrmalā". Jūrmalas gada balva "Par izcila kultūras projekta realizēšanu" piešķirta Jūrmalas kultūras centra direktoram Agnim Kristvaldam par Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai veltītā svētku koncerta rīkošanu.

Balvu "Par izcilu mākslas izstādi" saņēma muzeja mākslas speciāliste Ingrīda Raudsepa un mākslinieks Mārtiņš Heimrāts par izstādi Jūrmalas Pilsētas muzejā "Muzeja pirmsākumi. Mārtiņa Pormaņa mākslas kolekcija. 16.–20. gadsimts", kurā bija apkopoti īpaši atlasīti unikāli latviešu un ārvalstu mākslinieku darbi. Jūrmalas gada balva "Par veiksmīgu jaunradi" piešķirta Svenam Renemanim par speciāli Ziemeļu simfoniskajam orķestrim (Nordic Symphony Orchestra) komponēto jaundarbu "Skaņdarbs divām klavierēm ar orķestri". S.Renemaņa komponēto jaundarbu Ziemeļu simfoniskais orķestris, kas apvieno dalībniekus no desmit valstīm, diriģentes Anu Tali vadībā atskaņoja Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanā.

Balvu "Par izciliem sasniegumiem Latvijas un starptautiskajos konkursos" saņēma māksliniece Agnese Bule par darbu cikla "Latviešu sapnis" māksliniecisko risinājumu, meklējot latvisko identitāti, konkursa "Jā/NeATKARĪBA" izstādē. Balva "Par tradicionālās kultūras saglabāšanas un attīstības veicināšanu" piešķirta Mārim Subačam un Vitai Polei par vidējās paaudzes deju kolektīva "Vēlreiz" desmit gadu jubilejas koncertu Kauguru kultūras namā, kas bija māksliniecisks notikums Jūrmalas pilsētā.

"Par izglītojošu kultūras pasākumu un aktivitāšu organizēšanu bērniem un jauniešiem" apbalvota Jūrmalas Valsts ģimnāzijas teātra režisore Dace Umbraško. Jūrmalas Valsts ģimnāzijas teātris darbojas vairāk nekā desmit gadu, tas ieguvis pirmās vietas pilsētas teātru skatēs un laureāta titulus valsts mēroga skatēs, par D. Umbraško režijā pērn iestudēto V. Šekspīra izrādi "Hamlets" iegūta gan skatītāju atzinību, gan balvas konkursos, un šogad tā tiks rādīta arī Latvijas Republikas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā Briselē.

Gada balva "Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā" piešķirta latviešu māksliniekam scenogrāfam Dailim Rožlapam. Dailis Rožlapa veidojis scenogrāfiju daudzām slavenām izrādēm dažādos teātros, bijis mākslinieks inscenētājs 18 mākslas filmām Rīgas kinostudijā un ražīgi glezno kopš 1958. gada. Viņš ir jūrmalnieks jau kopš 20. gadsimta 70. gadiem; 1977. gadā, kad izveidojās Jūrmalas mākslinieku grupa, Dailis Rožlapa bija tās pirmais priekšsēdētājs. Viņš bijis aktīvs Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs un piedalījies neskaitāmās izstādēs, sarīkojis daudzas personālizstādes Jūrmalā.

Pagājušā gadā Jūrmalas Pilsētas muzejā un Mākslinieku namā bija iekārtota mākslinieka Daiļa Rožlapas 80 gadu jubilejas izstāde "Kokteilis mūža garumā", kas guva plašu sabiedrības ievērību un atzinību. Svinīgajā sarīkojumā Jūrmalas pilsētas dome pasniedza arī Atzinības rakstus māksliniekiem, radošajiem kolektīviem, projektu vadītājiem un speciālistiem par veiksmīgi īstenotiem projektiem, kas bagātinājuši kultūras dzīvi Jūrmalas pilsētā.

Gada balvas kultūrā Jūrmalas pilsētas dome piešķir jau desmito gadu, to mērķis ir novērtēt Jūrmalas kultūras dzīves spilgtākos notikumus valsts, pašvaldības un starptautiskajā mērogā, informē Maija Trikule, uzņēmuma "Prospero Sabiedriskās attiecības" projektu vadītāja.