Drukāt šo lapu
15.01.2013 17:22

Siguldā būs skatāma Zigurda Zuzes izstāde un ekslibru radošā darbnīca

Autors  Sigulda.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

18. janvārī pulksten 16 Siguldas novada Kultūras centrā tiks atklāta grafiķa, siguldieša, ievērojama mākslinieka Zigurda Zuzes izstāde, kas uz laiku kļūs par savdabīgu viņa dzīves telpu, kurā atļauts ieskatīties ikvienam, tādā veidā tuvāk un personiskāk iepazīstot mākslinieku un viņa daiļradi.

 

Savukārt 19. janvārī no pulksten 12 līdz 15 ikvienam interesentam ir iespēja radīt savu mākslas darbu – ekslibri radošajā darbnīcā Siguldas novada Kultūras centrā.

Zigurda Zuzes ekslibru kolekcija atklāj mākslinieku gan kā grafikas meistaru, gan viņa stāstnieka talantu, vienā sižetā trāpīgi raksturojot cilvēka dzīvi. Tā rada priekšstatu arī par tiem cilvēkiem, kas māksliniekam bijuši tuvi. Vairākas mākslinieka ilustrētās grāmatas, ekslibru kolekcijas un stājgrafiku cikli guvuši godalgas starptautiskās izstādēs Vīnē, Leipcigā, Maskavā, Parīzē. Savukārt Siguldu Zigurds Zuze poētiski nosaucis par savu paradīzi – te meklējamas Zuzes dzimtas saknes vairākās paaudzēs, aizvadīti skolas gadi un vēlākajos gados pavadītas vasaras nedēļas nogalēs.

Siguldas novada Kultūras centrā izvietotā izstāde tapusi sadarbībā ar fotogrāfu Albertu Linartu un mākslinieci Agitu Zālīti. Izstāde iekārtota, izmantojot paša mākslinieka savulaik kompozīcijās kārtotos grafikas darbus. Izstādē būs apskatāma tikai neliela daļa ekslibru no apjomīgā mākslinieka mantojuma.

Zigurds Zuze (1929–2003) ir viens no izcilākajiem latviešu grafiķiem – kokdzēluma, linogriezuma un oforta meistariem. Viņa daiļrades galvenie virzieni ir stājgrafika un grāmatu grafika, kurai pieskaitāms arī ekslibris (lat. ex libris — 'grāmata no...') jeb grāmatas īpašumzīme — miniatūrgrafikas mākslas darbs, kas norāda grāmatas īpašnieku, ietverot viņa vārdu vai iniciāļus. To ielīmē grāmatas vāka iekšpusē ar nolūku norādīt, kam grāmata pieder.