Drukāt šo lapu
03.02.2012 09:19

Rāda lietuviešu kino grāvēju

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Filmas kases ieņēmumi Lietuvā apsteidz Džeimsa Kamerona kases grāvēja «Avatars» panākumus. Filmas kases ieņēmumi Lietuvā apsteidz Džeimsa Kamerona kases grāvēja «Avatars» panākumus. Foto: www.tadasblinda.lt

Uz Latvijas kinoekrāniem iznākusi līdz šim visienesīgākā filma mūsu dienvidu kaimiņvalsts kino vēsturē – piedzīvojumu stāsts «Tads Blinda: leģendas sākums».

Filmas stāsts norit 1861. gadā, kad Lietuva ir Krievijas impērijas daļa. Politiskās intrigas par dzimtbūšanas atcelšanu pārvēršas zemnieku nemieros. Nepakļāvīgais un taisnīgais kalpu puisis Tads Blinda kļūst par dumpinieku vadoni. Spriedze starp lietuviešiem un tautas apspiedējiem vairojas ar katru mirkli, un visu vēl vairāk sarežģī tas, ka Tads ir iemīlējies bagāta zemes īpašnieka meitā. Vai viņam izdosies pretoties cariskās Krievijas režīmam, neatsakoties no mīlestības?

Par mūsu kaimiņu nacionālo varoni Lietuvā izdotas grāmatas, iestudētas izrādes. Pirmā pilnmetrāžas filma par viņu tapa 1973.gadā, bet jaunākā - «Tads Blinda: leģendas sākums», uz Lietuvas kinoekrāniem iznāca 2011. gada septembrī.

Kopš filmu «Tads Blinda: leģendas sākums» rāda Lietuvā, to noskatījušies vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku. Filmas kases ieņēmumi ir 1,2 miljoni eiro, un tā ir visu laiku visienesīgākā filma Lietuvā, apsteidzot Džeimsa Kamerona kases grāvēja «Avatars» panākumus. Filma rādīta arī Lielbritānijā, ASV, Īrijā, Vācijā, Norvēģijā un citur.

Latvijā lietuviešu jauno darbu februārī var redzēt «Kino Citadelē» un «Cinamon» Rīgā un «Multikino» un «Kino Gaisma» Valmierā.