Drukāt šo lapu
08.12.2012 12:42

Mālpilī sumina visvairāk lasīto grāmatu autorus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

7. decembra pievakarē ierasti klusajā Mālpils novadā notika liela rosība. Pustūkstotis lauku bibliotekāru, grāmatu izdevēji, autori, kā arī valsts augstākās amatpersonas un deputāti pulcējās uz ikgadējo bibliotēkās visvairāk lasīto grāmatu autoru apbalvošanu.

Noslēdzot vizīti šajā Latvijas pusē, tajā piedalījās arī Valsts prezidents Andris Bērziņš. Lauku bibliotēku atbalsta biedrības rīkotā konkursa "Lielā lasītāju balva 2012" apbalvošanas pasākumā prezidents pasniedza balvu orģinālprozas nominācijā Dainai Avotiņai par darbu "Vīramāte".

"Latvieši vienmēr ir bijuši lasītāju tauta, un šodien, apmeklējot trīs izglītības iestādes, es guvu pārliecību, ka lasītāju slava latviešiem nezudīs. Lauku bibliotēkas ir tās mazās saliņas aiz lauku skolām, kas nosaka Latvijas lauku būšanu vai nebūšanu nākotnē. Paldies visiem, kas raksta, kas izdod grāmatas un kas lasa. Lai mums vienmēr atliek laika grāmatai!" uzrunājot klātesošos teica A. Bērziņš.

Tāpat uz skatuves kāpa Eiroparlamenta deputāts Alfrēds Rubiks un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Nominācijā "Oriģinālproza" par vislasītākajiem kļuvuši veseli divi Dainas Avotiņas romāni: "Kad lauskis cērt" un "Vīramāte", Ingunas Baueres vēsturiskais romāns "Skolas Līze", Annas Skaidrītes Gailītes romāns "Vienā dienā – visa dzīve" (visi četri izdevniecības "Zvaigzne ABC" izdevumi) un Māras Svīres romāns par varu un mīlestību "Audums kāzu kleitai" (izdevniecība "Lauku Avīze").

No dzejoļu krājumiem vislielāko lasītāju interesi izpelnījušies Andra Akmentiņa "Zemeņu blūzs" ("Zvaigzne ABC"), Mārtiņa Freimaņa "Cilvēks parastais un viņa dienasgrāmata" (Mārtiņa Freimaņa fonds) un Maijas Laukmanes "Nošalko gaiss" ("Jumava").

Arī tulkotās daiļliteratūras grāmatu vidū pārliecinoši izvirzījušies trīs līderi: amerikāņu rakstnieču Kami Garsijas un Mārgaretas Stolas jauniešu romāns "Daiļās būtnes", tulkotāja Silvija Brice, Keitas Lorenas romāns "Enģeļu nakts", no angļu valodas tulkoja Ieva Elsberga (abi Zvaigznes ABC izdevumi) un zviedru psiholoģiskā trillera meistares Kamillas Lekbergas spraiga sižeta romāns "Ledus princese", tulkojusi Dace Andžāne, izdevniecība Jumava.

Tāpat bērnu oriģinālliteratūras žanros ir trīs visvairāk lasītās grāmatas: Valda Rūmnieka garstāsts "Atnācēji" un Māra Runguļa garstāsts "Aste, ko luncināt" (abi "Zvaigzne ABC"), kā arī Jura Zvirgzdiņa "Mufa: stāsts par Āfrikas balto degunradzēnu" (izdevniecība "Liels un mazs").

Tulkotās bērnu literatūras grāmatu vidū šoreiz divas sevišķi daudz lasītas grāmatas: amerikāņu rakstnieka Džefa Kinnija "Grega dienasgrāmata" Dainas Ozoliņas tulkojumā ("Zvaigzne ABC"), kā arī Aino Havukainenas un Sami Toivonena "Tatu un Patu ērmīgās ierīces", kuru no somu valodas latviskojusi Maima Grīnberga, izdevniecība "Jumava".

Nominācijā "Dokumentālā un zinātniski populārā oriģinālliteratūra" par vislasītākajām bibliotēkas atzinušas Oļģerta Krodera autobiogrāfiju "Mēģinu būt atklāts" ("Zvaigzne ABC"), žurnālista Ata Kļimoviča publicistiku "Personiskā Latvija" (izdevniecība "Dienas Grāmata") un Līgas Blauas grāmatu "Jānis Paukštello. Tintē, bet balts" (izdevniecība "Jumava").

Tulkoto dokumentālo grāmatu vidū vispieprasītākās mūsu bibliotēkās ir Viktora Suvorova analītiskais darbs "Uzvaras ēna ll. Ņemu savus vārdus atpakaļ!", tulkojis Jānis Kalve (izdevniecība "Dienas Grāmata"), un Pola Alena "Katiņa: Staļina noziegums un patiesības triumfs", latviskoja Māra Poļakova, izdeva "Zvaigzne ABC".

Akciju "Atbalsts lauku bibliotēkām" jau vienpadsmito gadu organizē Lauku bibliotēku atbalsta biedrība (LBAB), iesaistot tajā visplašāko sabiedrību: uzņēmējus un uzņēmumus, valsts iestādes un politiķus, dažādas organizācijas un individuālos atbalstītājus.

Tādējādi līdz valsts dzimšanas dienai šogad grāmatu dāvinājumus saņēmušas 700 pagastu un mazpilsētu bibliotēkas kopumā par vairāk nekā 31 000 latu, kas ir būtisks papildinājums jo sevišķi mazajām bibliotēkām.