Drukāt šo lapu
30.11.2012 17:33

"Esamības miers" pārņems Majorus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

6. decembrī pulksten 17.30 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta mākslinieka Andreja Severetņikova jubilejas izstāde "Esības miers". Tā Majoros būs skatāma līdz 30. decembrim.

Tā kā šī ir jubilejas izstāde, tad tā būs ļoti daudzšķautnaina, tajā būs ainavas, klusā daba, figurālās kompozīcijas, portreti. Pamatā jauni, pēdējos gados tapušie darbi. Galveno izstādes noskaņu raksturo pats nosaukums "Esības miers". Andrejs Severetņikovs dzimis 1962. gada 6. jūnijā Rīgā. 1993. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu un visu savu laiku veltījis mākslai, darbojoties kā brīvmākslinieks. Līdz šim piedalījies vairākās grupu izstādēs, kā arī katru gadu rīkojis personālizstādes dažādās Latvijas pilsētās.

Andrejs Severetņikovs savu mākslas darbu ievirzi nosaucis par klasisko reālismu. Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors studiju un zinātniskajā darbā, asociētais profesors Andris Teikmanis par mākslinieku raksta šādus vārdus: "Andrejs Severetņikovs – reālists postreālisma laikmetā. 21. gadsimta sākuma reālisms nebūt vairs neatgādina savu 19. gadsimta vecāko brāli."

Viņaprāt, visu 20. gadsimtu mākslai cīnoties par savu lomu un funkciju maiņu, reālisms tika gan atzīts, gan noliegts. Tie, kuri turpināja vīrišķīgi kopt reālistiskā atveidojuma tradīciju, neraugoties ne uz kādiem apstākļiem, pēkšņi pamanīja, ka realitātei piemīt fascinējoši personiskas subjektivitātes aspekti.

"Andreja Severetņikova glezniecība uzskatāmi ilustrē šos realitātes noslēpumu meklējums. Viņa glezniecība ir godprātīga un vīrišķīga reālistisko tradīciju kopšana," tā Mākslas akadēmijas pasniedzējs.

A. Teikmanis atgādina, ka mākslinieks ir ziedojis visu savu laiku savas reālistiskās īstenības atveidojuma pilnveidošanai. Tam ir kalpojušas gan kluso dabu, gan ainavu studijas, gan arī portretu gleznojumi. Katra diena ir nākusi ar savu atklājumu, papildinot jau uzkrātās zināšanas ar arvien jaunām un jaunām atziņām. Gleznošana māksliniekam ir ne vien izdzīvošanas līdzeklis, produktu ražošanas veids, bet arī pasaules izzināšanas stratēģijas pamats, informē Diāna Josta, Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ar mākslinieka līdzšinējo daiļradi var iepazīties šeit.