Drukāt šo lapu
25.01.2012 17:11

Pa Ķekavu ceļo karikatūrista fantāzijas par arhitektūru un tehniku

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ekspozīcijā atrodamas arī nākotnes lidaparātu skices. Ekspozīcijā atrodamas arī nākotnes lidaparātu skices. Foto: Aija Grīnvalde

Katlakalna Tautas namā aplūkojama Edgara Ozoliņa (1930-1987) zīmējumu izstāde, kas atklāj līdz šim nezināmās mākslinieka intereses.

E. Ozoliņš pazīstams kā karikatūrists un grāmatu ilustrators, bet Ķekavas novadpētniecības muzeja izveidotā ceļojošā izstāde "Edgars Ozoliņš. Arhitektūra un tehnika. Studijas un fantāzija" parāda plašākai sabiedrībai nezināmu viņa daiļrades pusi, stāsta muzeja krājuma galvenā glabātāja Aija Grīnvalde. Ekspozīcija vēsta par mākslinieka aizraušanos ar nākotnes tehnikas konstruēšanu un fantāzijām par arhitektūru. Pēc muzejnieces atzinuma, mākslinieka izsapņotās ēkas mēs tagad droši vien sauktu par ekomājām. E. Ozoliņš domāja par ekonomiskiem, dabai draudzīgiem automobiļiem, pat par kosmosa kuģiem.

Mākslinieka dzimtā puse ir Lietuvas pierobeža (E.Ozoliņa tēvs bija robežsargs), taču par novadnieku viņu ļauj uzskatīt ciešās radu saites ar Ķekavu. Pilbāržos joprojām dzīvo mākslinieka brālis. Ķekavas muzeja krājumā ir E. Ozoliņa personīgā kolekcija – vairāk nekā trīs tūkstoši priekšmetu: zīmējumi, skices, studijas, fotogrāfijas, grāmatas, kartes, piezīmes.