Drukāt šo lapu
25.01.2012 11:42

Dailes teātrī – „Romeo un Džuljeta”

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Viljama Šekspīra traģēdijas jauniestudējuma pirmizrāde notiks 27. janvārī, informē teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jakovļeva.

Veronas saulainajās ielās cīnās divas dzimtas, maksājot asiņainas nodevas aklam naidam, kurš nerimst paaudzēs un kura cēloni vairs neviens nezina. Šo naidu var samierināt tikai kaps. Un mīlētāju laime ilgst tikai nedaudzas stundas...

Renesanses mīlas poēma „Romeo un Džuljeta” (1594-1595) Dailes teātrī iestudēta četras reizes. 1924., 1943. un 1953. gada iestudējumu režisors bija Eduards Smiļģis. Pirmajā iestudējumā galvenās mīlētāju lomas spēlēja Emīlija Viesture un Kārlis Veics, 1943. gada versijā – Lilita Bērziņa, Austra Šteinberga, Edgars Zīle un Arturs Dimiters (Romeo spēlējuši arī Kārlis Adernieks un Kārlis Valdmanis), bet 1953. gada iestudējumā – Vija Artmane, Milda Klētniece, Eduards Pāvuls un Harijs Liepiņš. 1994. gadā traģēdiju „Romeo un Džuljeta” iestudēja Kārlis Auškāps, galvenās lomas uzticot Indrai Briķei, Agnesei Zeltiņai, Valdim Liepiņam un Ivaram Auziņam.

Jaunajā skatuves variantā, ko režisors Dž.Dž.Džilindžers veidojis kā dinamisku, atraktīvu notikumu un raksturu kaleidoskopu, Džuljetu spēlē Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Ieva Segliņa, bet Romeo - Kristaps Rasims un Artūrs Dīcis. Pārējās lomās - Gints Grāvelis (Merkucio), Lauris Dzelzītis (Benvolio), Gints Andžāns (Tibalts), Jānis Paukštello (Monteki), Juris Bartkevičs (Kapuleti), Indra Briķe (Lēdija Kapuleti), Lilita Ozoliņa (Džuljetas aukle), Artūrs Skrastiņš (Mūks Lorenco), Lauris Subatnieks (Pariss), Juris Frinbergs (Eskals, Veronas valdnieks), Dainis Grūbe (Baltazars), Āris Rozentāls (Aptieķnieks), Ivars Auziņš (Mūks Džons), Dainis Gaidelis (Teicējs), Mārtiņš Počs (Uzraugs), kā arī Ieva Pļavniece, Kristīne Nevarauska, Aija Dzērve, Ērika Eglija un Inita Dzelme (Dāmas no Kapuleti dzimtas).

Jauniestudējuma scenogrāfs ir Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Inga Krasovska. Izrādei oriģinālmūziku rakstījis Kārlis Lācis, par gaismu mākslinieku aicināts Igors Kapustins no Igaunijas.

Iestudējumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Savukārt no 26. janvāra teātra mākslas telpā „Brīvības 75” būs apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde „Būt vai ne”, kas top sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību.