Drukāt šo lapu
23.10.2012 20:59

Turaidas muzejrezervāts sezonu noslēgs ar kopīgu izšūšanu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

28. oktobrī pulksten 14.30 ikviens interesents aicināts uz Turaidas muzejrezervātu, kur notiks vasaras sezonas noslēguma pasākums, kura laikā ikvienam būs iespēja iemācīties izšūt.

 

Uz Turaidas muižas pārvaldnieka veco dzīvojamo māju aicināts ikviens, kuram interesē rokdarbi un ir vēlme piedalīties akcijā "Dalies prasmēs! – Izšuj kopā ar muižas pārvaldnieci!".

Pasākuma mērķis ir popularizēt seno prasmi – izšūšanu krustdūriena tehnikā, kas 19. gadsimta sākumā bija iecienīts brīvā laika kavēklis un arī praktiska nodarbošanās visu vecumu un sociālo slāņu sievietēm.

Turaidas muzejrezervāts pēdējo trīs gadu laikā ir organizējis īpašus seno izšūšanas prasmju popularizēšanas projektus, kuru gaitā tapis 18. gadsimta Turaidas baznīcas altārim stilistiski piemērots grīdas paklājs zvaigžņu rakstos, 19. gadsimta rakstraudžos noskatīts ziedu pušķiem rotāts grīdas paklājs muižas pārvaldnieka dzīvojamajai mājai un šovasar – izšūtas rokassomiņas un spilveni, kas papildinājuši pārvaldnieka mājas interjeru. Projektos piedalījušās Siguldas, Krimuldas un Sējas novada iedzīvotājas, kas rokdarbus darinājušas brīvprātīgi no darba brīvajā laikā.

"Arī pašlaik šī prasme nav izzudusi, jo skolās mājturības stundās meitenēm tiek mācīta izšūšana, tāpēc aicinām piedalīties akcijā gan vecmāmiņas, gan māmiņas kopā ar meitām un mazmeitām," uzsver Anda Skuja, muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja.