19.10.2012 17:28

Daņiļevičs: veiksmei nav receptes

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Dzīve nav taisna līnija. Tā ir kā sirds kardiogrammu, kuras līnija iet uz augšu un leju. Kad līnija kļūst taisna, esam miruši. Kamēr ejam augšā, lejā un kamēr vien mums ir mazākas un lielākas virsotnes, tikmēr esam dzīvi,” pirms koncertiestudējuma Mālpilī pauž A. Daņiļevičs. “Dzīve nav taisna līnija. Tā ir kā sirds kardiogrammu, kuras līnija iet uz augšu un leju. Kad līnija kļūst taisna, esam miruši. Kamēr ejam augšā, lejā un kamēr vien mums ir mazākas un lielākas virsotnes, tikmēr esam dzīvi,” pirms koncertiestudējuma Mālpilī pauž A. Daņiļevičs. Uldis Briedis, "Diena"

"Katrs cilvēks veiksmi – savu fortūnu – uztver citādi. Kādam tā ir mīlestība, citam – nauda, vara, vēl kādam veiksme ir vienkārši harmonija," teic iestudējuma "O'Fortuna" horeogrāfs Agris Daņiļevičs, kurš kopā ar deju grupu "Dzirnas" šajā nedēļas nogalē viesosies Mālpilī.

"Ļoti gaidu šo koncertu. Mālpilī ir liela skatuve un plašs kultūras nams," teic A. Daņiļevičs. Uzvedums pirmizrādi piedzīvojis jau februārī, Mālpilī dejotāji viesosies koncerttūres ietvaros. Horeogrāfs stāsta, ka iestudējumam izveidota neparasta scenogrāfija, kas simbolizē iestudējuma stāstu. "Uz skatuves ir it kā atoms – liela, šķautņaina bumba. Mums tas ir fortūnas kalns, fortūnas virsotne, kurā visi cenšas nokļūt," neparasto skatuves dekorāciju apraksta horeogrāfs.

"Ja sākumā virsotnē visi cenšas nokļūt, grūžot ar elkoņiem cits citu malā gan fiziskā, gan pārnestā nozīmē, tad beigās jau konkurence ir pazudusi, un virsotnē visi nonāk kopā." A. Daņiļēvičs skaidro, ka šis stāsts, kā sasniegt veiksmes virsotnes, ir nebeidzams. "Katru reizi, kad esi uzkāpis kalnā, kritiens ir neizbēgams – ja esi virsotnē, sperot soli uz jebkuru pusi, esi lejā," smaidot stāsta horeogrāfs. "Tas norāda, ka šim stāstam nav beigu un ka nav receptes, kā nonākt virsotnē un tajā noturēties."

Lai režisora Uģa Brikmaņa veidotās izrādes sižetiskā līnija ir visai nopietna, skatītājiem nevajadzētu baidīties, ka izrāde būs smaga un drūma. "Izrāde ir nopietna, bet risinām to jautrā, nebēdnieciskā formā," norāda A. Daņiļevičs.

Neparasto izrādi papildina komponista Karla Orfa mūzika, kura esot gana epohāla, taču reizē arī komiska. "Šī mūzika nav viegla dejošanai, bet tā ir dejojama. Te gan nekādā gadījumā nevar vilkt paralēles ar deju mūziku, kura skan radio stacijās," uzsver horeogrāfs.

"O'Fortuna" A. Daņiļevičs veidojis kopā ar horeogrāfu Markusu Zmolnigu. "Diviem horeogrāfiem sastrādāties parasti nav viegli, jo bieži mums ir diametrāli atšķirīgi viedokļi. Taču Markuss ir vienīgais horeogrāfs, ar kuru varu lieliski sastrādāties. Esam jau iepriekš veidojuši kopīgu horeogrāfiju mazākām un lielākām izrādēm." Ja nesakrītot viedokļi, kompromisu atrast esot itin viegli. "Mūsu redzējums principiālos jautājumos ir līdzīgs."

Deju grupas "Dzirnas" koncertiestudējums "O'Fortuna" būs baudāms Mālpils kultūras namā svētdien, 21. oktobrī, plkst. 16.