Drukāt šo lapu
18.10.2012 13:09

Olainē skatāma bildēs un stiklā ietverta aviācija

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mākslinieki Agnese un Uldis Peļņas. Mākslinieki Agnese un Uldis Peļņas. www.varaklani.lv

Līdz 10. novembrim Olaines Vēstures un mākslas muzejā skatāma izrāde "Aviācij Ja".

 

Izstāde ļauj it kā no divām atšķirīgām pusēm, ielūkojoties "aviācijā", savs redzējums un sajūtas runā ar tehnoloģiski trauslā stikla un spoguļu valodu, kā arī caur objektīva stiklu uz delikāto aviācijas pasauli.

Tās autori ir Agnese un Uldis Peļņa. Fotogrāfija un stikls ir tikai katra izvēlēti un iemīļoti izteiksmes līdzekļi šīm izjūtām, katrs ar savām iespējām un ierobežojumiem, un tie nebūt nav universāli, kā arī nav vienīgie. Tie ir atraduši savu ceļu, lai kļūtu par domu, ideju un darbu realizācijas instrumentiem.

Tajā pašā laikā fotogrāfija kā māksla aviācijā ir ierasts instruments, bet stikls vēl joprojām ir kaut kas jauns. Tomēr stiklu ar aviāciju saista zināma līdzība tajā, ko tie prasa attieksmē pret sevi. Tie abi ir saistīti ar savu trauslumu, un nevērīga attieksme kā pret vienu, tā pret otru noved pie nevēlamām un neatgriezeniskām sekām.

Abas sfēras ir tehnoloģiski ļoti ietilpīgas gan zinātnes resursu, gan talanta un laika ziņā. To augļi ir neparasti skaisti un spēj sniegt pārsteigumu un apbrīnu. Cilvēki, kas ir cieši saistīti ar kādu no šīm sfērām, ir spiesti sevī atsijāt un izvērtēt daudzas savas cilvēciskās vājības, un pārvērtēt savu attieksmi, jo citādāk paši var tikt izstumti no šīs vides.

Šī izstāde ir par brīvību, par fizisku un arī garīgu, kura mums ir dota daudz lielākā mērā, nekā mēs to spētu iegūt bez aviācijas. Tas nav apgalvojums, tas ir tikai šīs izstādes redzējums.

Agnese Peļņa (dz. 1982) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas nodaļu un līdz šim sarīkojusi trīs personālizstādes Latvijā, kā arī piedalījusies vairākās starptautiskās stikla mākslas izstādēs.

Uldis Peļņa (dz. 1975) 2000. gadā absolvējis Rīgas Aviācijas Universitātes Gaisa kuģu un dzinēju tehniskās apkopes katedru, iegūstot maģistra grādu savā specialitātē.