Drukāt šo lapu
04.10.2012 17:24

Ķekavā ar stāstiem iepeldēs vikingu kuģi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavā ar stāstiem iepeldēs vikingu kuģi www.parkulturu.lv

5. oktobra vakarā visiem, kam tuva jūras tēma, Ķekavas bibliotēkā būs iespēja satikt un dzirdēt pieredzes bagātu vikingu kuģu meistaru stāstus.

 

Daugavas krastā mītošie ķekavieši pie sevis viesos aicinājuši vikinga kuģa "Saga Oseberg" būvniecības līdzdalībniekus – kokgriezējus latvieti Juri Rudzīti un norvēģi Geiru Daleni. Pieredzējušie meistari stāstīs par to, kā 21. gadsimtā top 8. gadsimta kuģis, kā arī par citiem ziemeļu piedzīvojumiem.

Gunta Saule Ķekavas novada pašvaldības kultūras mājaslapā raksta: "Ilgu laiku par to, kādi bijuši senie kuģi un kā tie būvēti, bijušas tikai nojausmas. Bet reiz kāds no senajiem kuģiem pēc ilgu gadu noslēpšanās no Jūras mātes ticis atdots ļaudīm. Viņi to kādā baltā dienā atraduši, izpētījuši un nolēmuši, ka tāds kuģis būtu braucams vēl mūsdienās un derīgs mūslaiku ļaudīm.

Tad nu viņi ņēmušies kuģi ļoti cieši pētīt. Līdz sapratuši, kā tādu uzbūvēt atkal. Ne reizi vien mēs Latvijā esam dzirdējuši par atkal uzbūvētiem seno vikingu kuģiem, kuri peld mūsdienās. Tādi ir Latvijā un Igaunijā.

To būvēšanas veids nav mainījies vai, pareizāk sakot, apzināti ir saglabāts. Sastāvdaļas un rotājumi zāģēti, griezti un grebti gluži tā, kā to būtu darījuši senie ziemeļu vīri pirms 1200 gadiem."