01.10.2012 20:31

Salaspilī izbaudītas Dzejas dienas

Autors  Rita Mintaura, Ilze Zariņa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā draiskojās, savas bērnības atmiņas dalīja un padomus bārstīja dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā draiskojās, savas bērnības atmiņas dalīja un padomus bārstīja dzejnieks Kārlis Vērdiņš. no bibliotēkas arhīva

Septembrī, kad pīlādži iedegas košsarkanās gaismās... kad dzērves kārtojas kāšos un kļavlapas nosarkst, pirmā saltuma skartas, Salaspils kultūras dzīvē satiekam vārdus – liktus platos dzejas pantos...

Septembris – dzejas mēnesis. Kā ik gadu – Salaspils novada bibliotēka arī šogad interesentus un dzejas mīļotājus aicināja tikties ar dzejniekiem.

"Saka, ka cilvēks bez dzejas ir pliks un nabags, pat ja naudas muķis tādam sprāgst pušu pa visām vīlēm. Dzeja veido cilvēka iekšējo bagātību, aicina skatīties uz iekšu, dziļumā, domāt par vērtībām, kas stāv pāri materiālajai pasaulei. Dzeja attīstās un nepārtraukti meklē jaunas formas un telpu, taču vienlaikus arī aicina savu lasītāju/klausītāju uz brīdi apstāties un padomāt, kurp mēs ejam un kādēļ, par pastāvīgo un mainīgo..." (DELFI.LV Kultūra)

Uz brīdi apstājušies, lai ieklausītos un padomātu, 14. septembra pēcpusdienā Salaspils novada bibliotēkā bija daudzi – ar "Dzejas dienu koncertu" šeit vārda tiešā nozīmē tika ieskandinātas Dzejas dienas. Bibliotēkā viesojās dzejnieks Andris Akmentiņš, dzejnieks un tulkotājs, viens no Latvijas krievu literātu un multimediju mākslinieku apvienības "Orbīta" dibinātājiem Semjons Haņins un mūziķis Jānis Dubavs (Hels). Dzeja pārmaiņus skanēja gan latviešu, gan krievu valodā, dzirdējām arī jaunāko no A. Akmentiņa prozas un, protams, dziesmas. Dzejas dienu koncerta klausītāji bija pulcējušies kuplā skaitā, īpaši – jaunieši no abām vidusskolām, par ko prieks un paldies skolotājām, kas bija pratušas viņus ieinteresēt.

25. septembra pēcpusdienā Salaspils novada bibliotēkas Bērnu un jauniešu nodaļā draiskojās, savas bērnības atmiņas dalīja un padomus bārstīja dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Viņa talanta un domu spogulī "skatījās" skolēni un skolotājas no abām Salaspils vidusskolām. Autora aicināti – divi drosmīgi un azartiski klausītāji kļuva par dalībniekiem dzejiskā dialogā ar teicēja piedalīšanos. Pēc piecu sekunžu pārdomām, skolēnu jautāts – Kārlis atbildēja uz jautājumiem par dzejoļu tapšanu... Tikšanās noslēdzās burtu virpulī, kurš rātni paklausīja dzejnieka mājienam stāties rindās, lai būtu dzejolis.

Savukārt Lasītavā uz dzejas pēcpusdienu aicināja salaspilietis Sergejs Ivanovs un rakstošie domubiedri – Anna Ivanova un Vladislavs Haļuks. Arī te dzeja skanēja gan latviešu, gan krievu valodā, īpaši sirsnīgi uzrunājot ar dzejoļiem par savas dzimtās vietas apziņu, liekot redzīgākām acīm paskatīties uz ikdienā it kā pierastām un parastām lietām un vietām.

Paldies visiem par Dzejas svētkiem šoruden!