01.10.2012 15:04

Jūrmalas muzejā mirdzēs "Stikla dārzs"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stikla pūšana./Attēlam ir ilustratīva nozīme. Stikla pūšana./Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros 2. oktobrī pulksten 18 tiks atklāta Jūrmalas stikla mākslas simpozija izstāde "Stikla dārzs".

 

Tajā apskatāmi darbi, kas tapuši septītā stikla simpozijā, kas kūrortpilsētā norisinājās no 24. septembra līdz 1.oktobrim. Savas radošās idejas "Stikla dārzā" īstenoja septiņi mākslinieki no Latvijas: Juris Dunovskis, Ilze Dūdiņa, Inita Ēmane, Vineta Groza, Dainis Gudovskis, Bārbala Gulbe un Gļebs Panteļējevs, astoņi mākslinieki no Lietuvas: Arunas Daugela, Valmantas Gutauskas, Egle Kartanaite–Dunovska, Remigius Kriukas, Brigita Rodaite, Indre Stulgaite-Kriukiene, Dalia Truskaite, Vigantas Paulauskas, kā arī viens mākslinieks no ASV - Marks Eckstrands. Simpozija laikā katrs no tā dalībniekiem, divu stikla pūtēju meistaru - Aleksandra Logvina un Jura Dunovska vadībā, varēja realizēt savas mākslinieciskās ieceres karstajā stiklā. Šie darbi būs skatāmi izstādē "Stikla dārzs".

Jānorāda, ka šādi pasākumi tiek rīkoti ar mērķi saglabāt nu jau izmirstošās stikla pūtēju tradīcijas Latvijā. Tāpēc simpozijs Latvijā jau trešo reizi notiek SIA "Dunovglass" Jūrmalā, Jura Dunovska vienīgajā karstā stikla studijā Latvijā. Stikla pūtējiem, kuriem ir daudzu gadu pieredze, šeit, Jūrmalā, ir iespēja realizēt savas radošās ieceres: stiklu izpūšot, atlejot, pārklājot to ar smilšu strūklu, pēc tam ar auksto apstrādi šo procesu pabeidzot. Šis radošais process tehniski un mākslinieciski var būt ļoti daudzveidīgs. Atkarībā no katra dalībnieka valsts stikla mākslas tradīcijām, stikla darināšanas veidi un paņēmieni var būt ļoti dažādi.

Vēl viens no simpozija organizēšanas mērķiem ir piesaistīt citu profesiju māksliniekus, kuri nezinot visas karstā stikla īpatnības, ieliek tajā savu redzējumu, tādejādi ienesot jaunas vēsmas šajā mākslas veidā. Šoreiz tas ir tēlnieks, jūrmalnieks Gļebs Panteļējevs.

Izstāde "Stikla dārzs" Jūrmalas pilsētas muzejā būs skatāma līdz 14. Oktobrim, informē Diāna Josta, Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste.