18.09.2012 11:40

Tēlnieka Dobičina versijas par zemi, gaisu un putniem Jūrmalas muzejā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūrmalas pilsētas muzejs. Jūrmalas pilsētas muzejs. latvia.travel

18. septembrī Jūrmalas pilsētas muzejā atklās tēlnieka Igora Dobičina personālizstādi "Zeme. Gaiss. Putni".

 

Lidojuma tēma, apspēlēta dažādos materiālos, ir caurstrāvojusi Igora Dobičina daiļradi jau iepriekš, taču pirmo reizi tā parādās tik ekspresīvi poētiskā veidolā. Darbu cikla tapšanas laikā ir ticis eksperimentēts ar alumīnija liešanas tehnoloģiju, lai panāktu vēlamo ekspresiju un brīvību, kā arī meklēti alternatīvi risinājumi darbu eksponēšanai.

Savukārt koka konstrukcijas, kurās iekarināti alumīnija putni, veido monolītu ekspozīcijas redzējumu. Fiziski smagie veidojumi kļūst šķietami viegli un trausli, ļaujot skatītājam tos vērot abstraktā lidojumā bezsvara stāvoklī.

Igors Dobičins (1958) ir viena no izteiksmīgākajām mākslas personībām latviešu tēlniecībā, ievērību un atzinību gūstot ar cikliem "Neaizsūtītās vēstules" (Grand Prix balva Starptautiskajā Tēlniecības kvadriennālē 1996), "Tēlniecība" (personālizstāde Latvijas Mākslinieku savienības galerijā 2000. gadā), "Rentgens. Caurskate" (personālizstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 2004. gadā), "Turbulences" (personālizstāde Štūrē, Vācijā 2003. gadā) u. c., kā arī ar mākslas objektiem pilsētvidē – strūklaka "Kuģu vērotājs" Ventspilī (Latvijas Arhitektūras gada balva 2002 nominācijā), piemineklis 1991. gada barikāžu atcerei "Acis" Rīgā.

Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma, kolekcionāra Gunta Beļēviča, Nordea bankas kolekcijās, kā arī apskatāmi Mārupītes dabas parkā un Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā.

Izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 14. oktobrim, informē tās kuratore Liene Dobičina.