14.09.2012 13:52

Ķekavas novada pilskalnos notiks simboliska sasaukšanās ar lietuviešiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Daugmales pilskalns. Daugmales pilskalns. geolocation.ws

22. septembris ir Baltu vienības diena, kurā notiks simboliska pilskalnu sasaukšanās visā Latvijā, tostarp Ķekavas novadā. Pasākumā piedalīties aicināts ikviens interesents.

 

Ķekavas novada Katlakalna kopa "Rāmupe" Baltu vienības uguni iedegs Sauliešu pilskalnā. Pulcēšanās pasākumam notiks pie Katlakalna Tautas nama pulksten 19.30, kad sāksies lāpu gājiens uz Sauriešu pilskalnu, un pulksten 20 tajā tiks iedegta Baltu vienības uguni.

Savukārt Daugmales pilskalnā uguni iedegs sievu kopa "Liives", informē Gunta Saule, Latviskās Dzīvesziņas centra "Zaltis" valdes priekšsēdētāja.

Jau kopš 2000. gada Latvijā un Lietuvā 22. septembris tiek atzīmēts kā Baltu vienības diena. Lēmums par tās ierakstīšanu atzīmējamo dienu kalendārā pieņemts Latvijas un Lietuvas parlamentos 2000. gada 18. maijā. Baltu vienības dienas būtība sākotnēji bija veicināt latviešu un lietuviešu, šodien pasaulē vienīgo baltu valodu runātāju, tuvināšanos un draudzību, kā arī sekmēt visu to, kas vieno Latviju un Lietuvu.

Laika gaitā dienas svētīšanas jēga un saturs paplašinājies – latviešu un lietuviešu vienības idejai piesaistījušies arī prūšu, jātvingu, gudu, baltkrievu un citu senbaltu cilšu tradīciju un vēstures pētnieki un idejiskie sekotāji.