Drukāt šo lapu
14.09.2012 13:21

Brīvdabas muzejā atzīmēs rudens saulstāvju un ražas svētkus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

23. septembrī no pulksten 12 līdz 16 ar dziesmām, dejām un tradicionālo svētku tirdziņu Brīvdabas muzejā norisināsies Rudens saulstāvju un Ražas svētki.

 

Brīvdabas muzeja Ražas svētki ir tradicionāls pasākums, kas iezīmē rudens sezonas sākšanos. Kad dārza darbi apdarīti un sēņu grozi pielasīti, latviešu zemnieki no laukiem un druvām ved mājās dabas veltes. Tad pulcējas kopā Ražas svētkos, lai cits cita izaudzēto aplūkotu, iemainītu vai ko gardu iegādātos garajai ziemai.

Gadatirgus laukumā savus darinājumus piedāvās keramiķi, kokamtnieki, rokdarbnieki. Būs iespējams apskatīt un iegādāties zemnieku dārzos izaudzētos labumus, gaļas un zivju kūpinājumus, kā arī sieru. Tepat varēs nopirkt medu, zāļu tējas un dažādus amatniecības izstrādājumus – groziņus sēņošanai un ogošanai, keramikas izstrādājumus un koka karotes šīs vasaras pēdējā ievārījuma gatavošanai. Cienastā – Ražas zupa no dārza labumiem.

Kamēr vieni tirgosies, citi varēs izlocīt kājas un balsis Lībiešu sētā. Ar muzikāliem priekšnesumiem apmeklētājus priecēs tautas deju ansambļi "Degsme" un "Rīdzenieks", kā arī folkloras kopa "Tarkšķi".

Mazākos apmeklētājus radoši izpausties mudinās zīļu un kartupeļu vīriņu darbnīca, bet izstāžu zālē būs apskatāma Māras Muižnieces mākslas skolas audzēkņu izstāde "Piena teka".

Rudens saulstāvji iezīmē laiku, kad nakts un diena ir viena garuma. Pēc rudens astronomiskā sākuma nakts lēnām kļūst garāka par dienu. Šogad astronomiskais rudens iestāsies 22. septembrī, taču muzejā šo notikumu tradicionāli atzīmējam tuvākajā svētdienā, šogad – 23. septembrī, informē Kristīne Dzedule Brīvdabas muzeja Izglītības un informācijas nodaļas speciāliste.