13.09.2012 11:40

Jūrmalas muzejā skatāms gleznu un skulptūru dialogs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūrmalas pilsētas muzejs Majoros. Jūrmalas pilsētas muzejs Majoros. latvia.travel.

14. septembrī pulksten 18 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta Tālivalža un Ievas Muzikantu personālizstāde "DiaLogs".

 

Tās apmeklētājiem būs iespēja aplūkot Tālivalža Muzikanta tēlniecību un Ievas Muzikantes gleznas. Darbi ir abu mākslinieku saruna gan vienam ar otru, gan arī ar skatītāju. Tā ir kā pavērts logs uz abu mākslinieku radošo pasauli.

Izstādē "Dialogs" eksponētās gleznas ir mākslinieces saruna par krāsas spēku, saules gaismu un dabas formu noslēpumaino skaistumu. Tā ir kā vesela pasaule, kas paveras, uzlūkojot ziedu ar mazas bites acīm. Te viss šķiet reizē monumentāls, graciozs un noslēpumains. "Gleznot lielās ziedu gleznas man reizē ir kā ceļojums nezināmā pasaulē un kā meditācija par patieso un skaisto, par maigo un smaržīgo kosmosu, kas paslēpts tik mazā ziedā. Mani satrauc arī dabas un cilvēku savstarpējās attiecības, par kurām es stāstu ciklā "Melnbaltais dialogs". Tas ir stāsts par kaislību, dzīvību un nāvi, stāsts par cilvēka dabu un viņa empātijas spējām," savas radošās idejas un to materializāciju stāsta māksliniece.

Savukārt Tālivalža darbos ir divas dominējošās tēmas – Akmens un Rozes. Gar jūru staigājot, mani uzrunā šie nelielie akmeņi, kurus var pacelt, pagrozīt un tajos var jau iztēloties nākamo skulptūru. Mājās šie akmeņi pārtop par impresijām. Pats kalšanas process ir kā saruna un spēle starp mani un akmeni, kurš dažkārt atklāj kaut ko jaunu, bet dažkārt kaut ko paslēpj," stāsta tēlnieks, piebilstot, ka viņam nozīmīgi šķiet saglabāt katrā akmenī viņa pirmatnējo skaistumu. "Savukārt rozes skulptūras tika veidotas, par modeli ņemot mana dārza visskaistāko rozi. Tā, mani uzrunājot, no trauslā zieda pārtapusi monumentālā formu spēlē".

Tālivaldis un Ieva Muzikanti kopā savus darbus eksponējuši jau vairākkārt, arī 2008. gada augustā Jūrmalas pilsētas muzejā izstādē "Skatiens". Šoreiz Tālivaldis radījis divas skulpturālu darbu sērijas – "Sarunas ar akmeni" un "Rozes", Ieva gleznu ciklus – "Ziedēšana" un "Melnbaltais dialogs". Viens no vienojošiem elementiem šajā izstādē ir tieši ziedi – Tālivaldim keramikas akmens masā veidotās rozes, bet Ievai – lielformāta ziedu gleznojumi, kā lieli puķu portreti.

Abu radošo personību kopdarbs "DiaLogs" Jūrmalas pilsētas muzejā būs skatāms līdz 30. septembrim, informē Diāna Josta, muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.