Drukāt šo lapu
18.07.2018 14:00

Video: Publiskots Latvijas simtgades spēlfilmas "Homo Novus" treileris

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Video: Publiskots Latvijas simtgades spēlfilmas "Homo Novus" treileris publicitātes

Jaunās spēlfilmas "Homo Novus" veidotāji trešdien iepazīstināja ar filmas treileri, kas visiem interesentiem tagad būs pieejams interneta vidē un Latvijas kinoteātros. Spēlfilmas pirmizrāde paredzēta 26. septembrī, savukārt kinoteātros tā būs skatāma jau no 28. septembra.

Filma "Homo Novus", kuras režisore ir Anna Viduleja, kļūs par ceturto no sešām spēlfilmām programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".


"Līdz "Homo Novus" pirmizrādei palikuši vien divi mēneši, un pašlaik norit intensīvs darbs pie pēcapstrādes – krāsu korekcijas, mūzikas ierakstiem, skaņu apstrādes un vizuālajiem efektiem. Mēs esam ļoti priecīgi un gandarīti, ka mūsu komandai pievienojusies Latvijas un arī visas Eiropas mūzikas leģenda – Maestro Raimonds Pauls, kurš labāk nekā jebkurš cits saprot mūzikas nozīmi un spēj radīt 30. gadu sajūtu," treilera prezentācijas pasākumā pauda filmas producents Ivo Ceplevičs, atklājot, ka Maestro komponētie un izpildītie skaņdarbi būs dzirdami visas filmas garumā.

Atgādināsim, ka "Homo Novus" ir romantiska intrigu un pārpratumu komēdija, kuras pamatā ir Anšlava Eglīša romāns ar tādu pašu nosaukumu. Filma vēstī par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku Juri Upenāju, kas no laukiem ierodas Rīgā, lai iekarotu vietu mākslas pasaulē. Jau pirmajā vakarā viņš nokļūst mākslinieku bohēmā un iemīlas.

Jura pirmie soļi Rīgā izvēršas par komisku, reizēm aizkustinošu pārpratumu virknējumu. "Homo Novus" atdzīvinās 30. gadu Rīga un tā laika mākslas pasaule, sevišķu šarmu spēlfilmai piešķir 30. gadu tērpu atdarinājumi, retro automobiļi un īpaši izraudzītas Rīgas ieliņas, eksterjers un interjers, kas joprojām saglabā to laiku brīvvalsts šarmu. Galvenajā lomā filmā debitēs jaunais aktieris Igors Šelegovskis.

Spēlfilmas scenāriste un režisore Anna Viduleja jau sen lolojusi ideju par Anšlava Eglīša romāna ekranizāciju. Anna ir absolvējusi Nacionālo TV un kino skolu Lielbritānijā, viņas diplomdarbam "Naktsputni" (2000) esot iekļautam Kannu kinofestivāla konkursā. Režisējusi vairākas īsfilmas (1995-2001), iestudējusi izrādi Jaunajā Rīgas teātrī. Kopā ar trim citiem režisoriem radījusi no četrām novelēm veidotu pilnmetrāžas spēlfilmu "Vogelfrei" (2007), kas saņēma vairākas nominācijas un balvas starptautiskos kino festivālos.

"Esmu ļoti pateicīga par iespēju darīt redzamu – gaišo un sirsnīgo Anšlava Eglīša stāstu – "Homo Novus". Filmēšanas procesā bija fascinējoši piedzīvot iztēlē redzēto tēlu un vides līdzīgo un arī atšķirīgo materializēšanos mūsu radošās grupas un aktieru atveidojumā," emocijas pauž filmas scenārija autore un režisore Anna Viduleja.

"Pat nelielās lomās mūsu filmā piedalījās izcili aktieri, bet galveno lomu izpildītāji izveidoja savstarpēji bagātinošu un ļoti košu aktieru ansambli. Prieku deva neaktieru negaidītās "piespēles" aktieriem. Bet ir viens tēls, kurš īpašā, ļoti vīrišķīgā veidā, brīžiem asprātīgi komentē notikumus, bet citkārt atklāj mūsu galveno varoņu emocionālos pārdzīvojumus. Tā ir filmas mūzika. Visharizmātiskākā personība un visradošākais gars, kas piedalījies filmas veidošanā, pieder Raimondam Paulam."

Lomās būs aktieri Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi. Komēdijā filmējušās arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, piemēram, Kaspars Kambala, Intars Busulis un Andrejs Žagars.

Filmas veidotāju vidū ir arī operators Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Apvienotā Karaliste), producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis.