Drukāt šo lapu
17.06.2018 08:45

"Kodols" iesaka: "Baltu ciltis" un zemenes

Autors  Marta Dzintare, Kristīne Prohorova
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: "Baltu ciltis" un zemenes publicitātes

Ja par filmu "Nameja gredzens" jau no paša sākuma tika uzsvērts, ka tā ir leģenda, kas nepretendē uz vēsturisku precizitāti, tad filmas "Baltu ciltis" veidotāji centušies pēc iespējas precīzāk parādīt, kā dzīvojuši mūsu senči.

Filma ir par 13. gadsimta baltu tautām, kuras vēlāk izveidoja latviešu nāciju. Lai gan filma nav ļoti gara (pusotra stunda), tajā ietilpināts liels informācijas apjoms, kas, iespējams, var nogurdināt skatītāju, kurš cerējis uz vieglu izklaidi. Taču tiem, kurus interesē vēsture, filma būs īsta medusmaize. Iespaidīgi dabasskati, rituālu atainojumi, skaista mūzika – šī ir filma, kuru nebūtu kauns rādīt arī "National Geographic" vai līdzīgā televīzijas kanālā.

Manuprāt, filma iegūst arī ar to, ka tajā nepiedalās populāri aktieri. Līdz ar to vieglāk uztvert filmas varoņus kā reālus senatnes tēlus un nav jādomā: re, tas taču Artūrs Skrastiņš pāvesta tērpā!

Vasaras garšai ziemā

Zemenes gatavojas pilnā sparā, un – skat! – drīz jau būs beigušās. Tādēļ jāķer vasara aiz astes un kaut mazs tās (vasaras, ne astes) gabaliņš jānoglabā ziemai. Un kas gan visvairāk atgādinās vasaru, ja ne zemenes! Tātad – daži ieteikumi zemeņu saglabāšanai ziemai.

Zemenes pirms saldēšanas uzmanīgi noskalo, atstāj nožūt. Tad sakārto uz paplātes tā, lai ogas viena otrai nepieskaras, un liek saldētavā. Kad ogas sasalušas, saber maisiņos un atpakaļ saldētavā. Var apkaisīt ar cukuru.

Lai saldētās zemenes ziemā būtu gardākas, pirms saldēšanas tām pievieno cukuru un rupji sablenderē vai ar dakšiņu saspaida, tad atkal pilda saldējamos maisiņos vai traukos un novieto ledusskapī saldētavā. Šādi sagatavotas zemenes pēc atkausēšanas garšo kā svaigas un tikko blenderētas.