Drukāt šo lapu
28.05.2018 15:26

Atklāj "Daugavas" stadiona rekonstruētās tribīnes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atklāj "Daugavas" stadiona rekonstruētās tribīnes LETA un Izglītības un zinātnes ministrija

Pirmdien, 28. maijā, "Daugavas" stadionā svinīgi atklāja rekonstruēto Rietumu tribīni un jaunās Dienvidu un Ziemeļu tribīnes. Šo darbu veikšanā kopumā ieguldīti 10,6 miljoni eiro, skatītāju sēdvietu skaitu palielinot no 5560 līdz 10 461 vietai.

Šis ir tikai pirmais posms no vērienīgās "Daugavas" stadiona pārbūves, paredzot līdz 2022. gadam izveidot multifunkcionālu kultūras un sporta kvartālu, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Stadiona svinīgajā atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kultūras ministre, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja Dace Melbārde, VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions"" valdes loceklis Elmārs Martinsons, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radēviča, Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs, "LNK Industries" valdes priekšsēdētājs Jevgenijs Locovs.

""Daugavas" stadiona rekonstrukcijas projekts ir patiesi labs piemērs tam, ka Latvijas valsts iestādes un organizācijas spēj savā starpā veiksmīgi sadarboties. Svarīgi, lai šāda sadarbība būtu, arī realizējot citus nozīmīgus projektus. Man nav šaubu, ka jaunās "Daugavas" stadiona tribīnes būs pilnas deju svētku pasākumu laikā. Novēlu, lai tās būtu pilnas arī futbola un citu sporta spēļu laikā!" svinīgajā pasākumā teica Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzsvēra, ka nacionālais stadions "Daugava" mērķtiecīgi tiek veidots par Latvijas sporta infrastruktūras vissvarīgāko objektu. Vienlaikus tā arī ir mājvieta plašajai Latvijas dejotāju saimei, kas ar krāšņiem koncertiem priecē un sniedz saviļņojošas emocijas.

""Daugavas" stadiona tribīņu pārbūve deju lieluzvedumā "Māras zeme" ļaus ne tikai īstenot jaunus mākslinieciskus risinājumus, bet arī pulcēs rekordlielu dalībnieku skaitu – 18 tūkstošus dejotāju, turklāt klātienē visus koncertus varēs izbaudīt divas reizes vairāk skatītāju," akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

"Daugavas" stadiona pirmais rekonstrukcijas posms tika uzsākts 2017.gada aprīlī un, pateicoties stingram būvdarbu izpildes grafikam un profesionālai darbu organizācijai, būvniecības darbi pabeigti tikai 13 mēnešu laikā. Būvniecības procesa ietvaros pilnībā atjaunota Rietumu tribīne un iekštelpas 5000 kvm platībā.

Jaunais telpu plānojums iekļauj vairākas sporta un deju zāles, trenažieru zāli, fizioterapijas un medicīnas kabinetus, dopinga kontroles telpas, konferenču un izstāžu zāles, rekreācijas zonu, VIP telpas un mediju centru. Pārdomātā iekštelpu funkcionalitāte spēs nodrošināt augstas kvalitātes treniņprocesus un starptautisku sacensību norises iespējas vieglatlētiem, futbolistiem un citiem sporta veidu pārstāvjiem, kā arī ļaus organizēt dažādus kultūras pasākumus.

Jauno tribīņu virs zemes paceltā konstrukcija ļauj apmeklētājiem brīvi pārvietoties zem tribīnēm, būtiski atvieglojot kultūras un sporta pasākumu norisi. Pirmo reizi Daugavas stadiona vēsturē ir izbūvēts arī lifts, kas atvieglo pārvietošanās iespējas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem.

2019. gada sākumā tiks uzsākts otrais būvniecības posms, kura ietvaros tiks izbūvēts apsildāms dabīgā zālāja futbola laukums, atjaunoti vieglatlētikas skrejceliņi un vieglatlētikas sektori. Pēc šī posma pabeigšanas "Daugavas" stadions būs izpildījis visas prasības, lai tiktu sertificēts atbilstoši Eiropas Futbola savienības (UEFA) 4.kategorijai un Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) II kategorijai.

Līdz 2022. gadam "Daugavas" stadiona teritorijā būs jauna ledus halle, vieglatlētikas manēža un multifunkcionālā halle. Teritorijas labiekārtošanas darbu laikā tiks izveidota aktīvā atpūtas zona ar mini-pitch laukumiem, āra trenažieriem, vingrošanas laukumu un bērnu rotaļu laukumu, kā arī Park&Ride stāvparku.

Vienlaikus "Daugavas" stadiona rekonstrukcija ir kļuvusi par valsts dāvanu rīdziniekiem, jo projekta ietvaros tiek sakārtota arī pilsētas infrastruktūra, Grīziņkalna apkaime. "Daugavas stadiona" attīstības projekta ietvaros 10 miljoni eiro tiek ieguldīti pilsētas ūdens un kanalizācijas sistēmas, Grīziņkalna ielu, Deglava ielas satiksmes pārvada pār dzelzceļu rekonstrukcijai, kā arī līdzekļi tiek ieguldīti pilsētas veloceliņu infrastruktūras attīstībā.

Projektu "Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkārtnē" īsteno "Daugavas" stadions sadarbībā ar Rīgas pilsētas pašvaldību un VAS "Valsts nekustamie īpašumi". Kopējais projekta finansējums ir 61 965 627,85 eiro.