Drukāt šo lapu
18.04.2018 15:08

Trīs mēnešu laikā četrkāršojusies interese par latviešu kinofilmām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trīs mēnešu laikā četrkāršojusies interese par latviešu kinofilmām publicitātes

Latvijas kino izplatītāji apkopojuši 2018. gada pirmo trīs mēnešu statistiku par filmu apmeklējumu kinoteātros – no piecām visvairāk apmeklētajām filmām trīs ir Latvijas autoru darbi. Nacionālā kino īpatsvars ir četrkāršojies, salīdzinot ar vidējiem skaitļiem iepriekšējos gados.

"Tas ir īpašs notikums Latvijas kino izrādīšanas vēsturē – šāgada pirmā ceturkšņa skatītāko filmu topā ir iekļuvušas trīs pašmāju filmas "Nameja gredzens", "Kriminālās ekselences fonds" un "Paradīze '89". Pieskaitot arī dokumentālo filmu "Turpinājums", vietējo filmu apmeklējums šobrīd ir 28% no visa tirgus," Nacionālā kino centra paziņojumā citēta "Forum Cinemas" Filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe.

Laika periodā no 2018. gada 1. janvāra Latvijas kinoteātros visvairāk skatītāju jau apmeklējuši režisora Aigara Graubas un producenta Andreja Ēķa spēlfilmu "Nameja gredzens" (79 216 skatītāji), topa otrajā vietā ir režisora Oskara Rupenheita spēlfilma "Kriminālās ekselences fonds" (66 341 skatītāji), ceturtajā vietā – Madaras Dišleres spēlfilma "Paradīze '89" (49 444 skatītāji).

Piecu šogad apmeklētāko filmu topā trešo vietu ieņem kompānijas "Universal Pictures" romantiskā drāma "Brīvība piecdesmit nokrāsās" / "Fifty Shades Freed" (56 997 skatītāji), bet piekto – piedzīvojumu komēdija "Džumandži: Laipni lūgti džungļos" / "Jumanji: Welcome to the Jungle" (43 000 skatītāji)

Kā norāda Nacionālajā kino centrā (NKC), kinoteātru apmeklējuma statistikā svarīgs rādītājs ir tā sauktā "tirgus daļa", kādu ieņem nacionālais kino katrā valstī, – t.i., cik procenti skatītāju no kopējā kinoteātru apmeklētāju skaita skatījušies tieši pašmāju filmas. Latvijā pēdējo piecu gadu laikā tirgus daļas rādītājs nav pārsniedzis 7,84%. Skatītāju interesi par nacionālo kino jau pamazām sāka "sildīt" pirmās simtgades filmas, šābrīža 28% ir ievērojams kāpums, un NKC prognozē, ka nākamās simtgades filmas neļaus atslābt skatītāju interesei par Latvijas kino.

Jāatgādina, ka jau 2017. gada kinoteātru statistikas apkopojumā pirmoreiz pēdējo gadu laikā Latvijas filma bija iekarojusi otro vietu visvairāk apmeklēto filmu topā – tā bija režisora Vara Braslas spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru", pirmā filma Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Jau tuvākajā laikā kinoteātru repertuārā nonāks vēl vairākas Latvijas filmas, un to skatītāju skaitam ir visas iespējas pārspēt vēl kādus rekordus. Programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei tuvākās pirmizrādes plānotas Ināras Kolmanes spēlfilmai "Bille" (20. aprīlī), Kristīnes Želves dokumentālajai spēlfilmai "Mērijas ceļojums" (2. maijā) un brāļu Ābeļu populārzinātniskajai filmai "Baltu ciltis" (16. maijā).

Vēl aprīlī pirmizrādi piedzīvo arī Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma "Mūris", Lindas Oltes dokumentālā filma "Nora", Vides Filmu studijas kopražojums "Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule", arī 4. maija Latvijas filmu maratona programmā plānotas vairākas pirmizrādes.