Drukāt šo lapu
07.03.2018 09:53

Foto: Noskaidroti "Lielās Mūzikas balvas 2017" laureāti. Gada mūziķe – ērģelniece Iveta Apkalna

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: Noskaidroti "Lielās Mūzikas balvas 2017" laureāti. Gada mūziķe – ērģelniece Iveta Apkalna	Una Griškeviča

Otrdienas vakarā Latvijas Nacionālajā operā notika "Lielās Mūzikas balvas 2017" pasniegšanas svinīgā ceremonija, kurā tika paziņoti laureāti astoņās kategorijās. "Lielā Mūzikas balva" ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad tā tika pasniegta divdesmit piekto reizi. Nominanti un laureāti bija sarūpējuši arī skaistu koncertu.

Klātesošos uzrunāja gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan kultūras ministre Dace Melbārde. Abi politiķi savās uzrunās atgādināja, ka Latvija ir mūzikas lielvalsts, no kuras nāk ļoti daudz izcilu klasiskās mūzikas pārstāvju, un uzsvēra, ka šogad, kad svinam Latvijas 100. jubileju, beidzot ir jāpieņem politiski atbildīgs lēmums par koncertzāles celtniecību Rīgā.

Valsts prezidents pasniedza balvu vijolniecei Kristīnei Balanas, kura kļuva par laureāti kategorijā "Gada jaunais mūziķis". "Esmu ļoti laimīga un nedaudz satraukusies, jo man būs jāuzstājas ceremonijas otrajā daļā," teica jaunā mūziķe, kura ir priecīga, ka ar šo balvu tiek novērtēts tas, ko viņa dara mūzikā, muzicējot gan Latvijā, gan ārzemēs un nesot Latvijas vārdu pasaulē, un ka tas tiek pamanīts.

Kategorijas "Gada jaundarbs" laureāts ir Krista Auznieka kompozīcija "Uguns un roze", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja pagājušā gada 25. augustā koncertzālē "Cēsis". "Kā es jūtos? Man tas bija pilnīgi negaidīti, jo kā vispār šādu balvu var gaidīt," pauda jaunais komponists, kurš uz svinīgo ceremoniju pēc 24 stundas ilguša pārlidojuma bija ieradies no Jēlas universitātes (ASV), kur apgūst kompozīciju.

"Es tiešām esmu ļoti pateicīgs žūrijai, kas manu darbu izvirzīja un par to nobalsoja," teica Krists, kurš ir ļoti pateicīgs gan savai pirmajai solfedžo skolotājai Krimuldas vidusskolā, gan skolotājiem Doma kora skolā, gan pasniedzējiem Jēlas universitātē, kur viņš mācījies četrus beidzamos gadus. "Balva uzliek lielus pienākumus, lai gan es vienmēr ikvienam darbam cenšos pieiet ar maksimālu atbildību. Un iespējams, ka balvu ņemšu līdzi uz Ameriku, lai tā mani iedvesmotu.

Par "Gada mūziķi" tika atzīta izcilā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna, kura pērn kļuva par Elbas filharmonijas (Hamburgā) rezidējošo ērģelnieci. "Par šo balvu liels paldies man jāsaka daudziem – gan maniem draugiem un atbalstītājiem, gan ģimenei, kura manas milzīgās aizņemtības dēļ dzīvo tādā kā gaidīšanas režīmā. Bet vislielākais paldies kritiķiem, jo, pateicoties viņiem, es noteikti esmu kļuvusi stiprāka," atzina māksliniece.

Kategorijā "Par mūža ieguldījumu" balvu saņēma komponists Romualds Kalsons. Balva viņam tiks nogādāta uz mājām, jo mūziķis slimības dēļ nevarēja ierasties uz svinīgo ceremoniju.

Kategorijā "Gada koncerts" laureāta godā tika 25. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts, kas notika pagājušā gada 3. martā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars" (koncerta solisti bija Iveta Apkalna, Dita Krenberga, Reinis Zariņš, Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents – Atvars Lakstīgala).

Kategorijā "Gada uzvedums" triumfēja Osvaldo Golihova operas "Ainadamar" iestudējums Cēsu pils parka estrādē 2017. gada Cēsu Mākslas festivālā.

Kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā" balvu saņēma profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" (galvenais – diriģents Valdis Butāns).

Kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" balvu saņēma klavesīniste Ieva Saliete, kura ir izpelnījusies apzīmējumu "Dzīvo Latgalē, spēlē pasaulē" – viņa muzicē ne tikai Latvijā, bet arī aiz mūsu valsts robežām, saspēlējoties ar daudziem pazīstamiem baroka orķestriem.

Publikas simpātijas balvu ieguva traversflautiste Maija Kļaviņa, kura bija nominēta balvai "Gada jaunais mākslinieks".