Drukāt šo lapu
12.03.2018 09:36

Ciklā "Dzimuši Latvijā" uz koncertu Jūrmalā aicina diriģents Māris Sirmais ar draugiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ciklā "Dzimuši Latvijā" uz koncertu Jūrmalā aicina diriģents Māris Sirmais ar draugiem publicitātes

24. martā plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē Jūrmalā uz cikla "Dzimuši Latvijā" koncertu aicina izcilais latviešu diriģents Māris Sirmais kopā ar valsts akadēmisko kori "Latvija" (VAK), Maestro Raimondu Paulu, ērģelnieci Kristīni Adamaiti un pianistu Raimondu Tigulu.

Māra Sirmā vārds Latvijas kultūras telpā neprasa komentārus – viņu mīl Dziesmu svētku kopkoris un ciena mūzikas profesionāļi. Viņš ir nerimstošs ideju ģenerators un aktīvs jaundarbu rosinātājs, informē Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka.

Savam benefices koncertam Māris izvēlējies komponistus, kuri ir ne tikai spilgtas mūzikas personības, bet arīdzan īpaši cilvēki viņa radošajā dzīvē. Sākot ar Pētera Vaska mūzikas starptautiskajiem panākumiem koru konkursos, kopīgo laiku ar Juri Vaivodu studiju gados, kas vēlāk vainagojās brīnišķīgās tautas dziesmu apdarēs korim "Kamēr...". Raimonda Paula personības zīme, kas turpinās jau kopš zēnu korī pavadītā laika, īpašā muzikālā draudzība ar Raimondu Tigulu, tuvība ar Riharda Dubras daiļradi un nozīmīgais posms, kas pavadīts ar Ērika Ešenvalda kormūzikas pērlēm. Tāds ir autoru kaleidoskops, bez kura Māris Sirmais nevarētu iedomāties savas radošās gaitas.

Rihards Dubra ir viens no ražīgākajiem latviešu vidējās paaudzes komponistiem, kuram latviešu mūzikā ir īpaša vieta – viņa mūzikai piemīt unikāla senatnīguma un smalkas reliģiozitātes elpa, kas uzrunā tieši un nepastarpināti. Pamatā visi darbi – neatkarīgi no piederības vokālajai vai instrumentālajai mūzikai – ir garīgi. Magnifikātu "My soul doth magnify the Lord" pirmatskaņoja VAK "Latvija" Māra Sirmā vadībā, turklāt šis opuss saņēma arī Lielās Mūzikas balvas nomināciju kategorijā "Gada jaundarbs", norāda M. Pučka.

Juris Vaivods ir daudzpusīgs mūziķis no Latgales – komponists, kordiriģents, prot spēlēt arī akordeonu. Viņa stihija ir teātris, kopš 1997. gada J. Vaivods ir Dailes teātra Mūzikas daļas vadītājs. Rakstījis arī kormūziku, kur lielākā daļa darbu ir tautasdziesmu apdares.

Ērika Ešenvalda radītās mūzikas spārni pašlaik aplido visu pasauli, piedzīvojot atskaņojumus gandrīz katrā kontinentā. Mākslinieks astoņus gadus (2002–2011) kuplināja valsts akadēmiskā kora "Latvija" tenoru rindas: ar kori "Latvija" un diriģentu M. Sirmo Ē. Ešenvaldam ir jau ilga sadarbība, kas vainagojusies daudzos pirmatskaņojumos un ierakstos, skaidro koncertzāles pārstāvis.

Raimonda Tigula mūzikā savdabīgi apvienojusies dvēseliski baltā latviskuma pasaules izjūta un meditatīvi laikmetīgs tvērums. Pastāvīgs Raimonda Tigula skatuves partneris ir hangs, kas mūzikas atskaņojumiem piešķir īpaši pārpasaulīgu noskaņu.

Pētera Vaska radītā mūzikas pasaule ir kā sludinājums, dievkalpojums, gaismas nesēja un mierinājums. Par komponista mūzikas atslēgas intonācijām kļuvušas zīmes no tautas folkloras, korālis un dabas balsis, kuras sadzirdamas skaņdarbos dažādiem sastāviem.

"Dzimuši Latvijā" ir koncertu cikls, kura ietvaros atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiek tādu izcilu Latvijas mākslinieku solokoncerti, kuri savu meistarību un atzinību ir nostiprinājuši ārpus Latvijas robežām, vēsta M. Pučka.