22.08.2012 13:46

Aicina iepazīt kūrortu modi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kā, dodoties uz kūrortu, ģērbās kungi un dāmas pirms vairāk nekā simt un piecdesmit gadiem? Atbildi uz šo jautājumu iespējams atrast Jūrmalas pilsētas muzejā, kur skatāma izstāde "Mode kūrortā".

 

Izstāde iepazīstina ar apģērbu un aksesuāru modi kūrortos no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 90. gadiem, un tajā izmantoti Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma un Aināra Radovica privātās kolekcijas materiāli.

"Apģērbs ir daiļrunīga vēstures liecība – tas stāsta ne vien par valkātāja personību un gaumi, bet arī par laikmetu – idejām, notikumiem, aizspriedumiem un sasniegumiem, par ideāliem, ko sabiedrība izvirza noteiktā laika posmā, cilvēku sapņiem, ilgām un skaistuma izpratni," pārliecinātas izstādes veidotājas Anna Vanaga un Inga Sarma.

Jānorāda, ka tā sauktās kūrortu modes pirmsākumi rodami Anglijas un Francijas peldvietās 18. gadsimta beigās. Attīstoties kūrortiem un mainoties dzīves stilam un tradīcijām, radās nepieciešamība pēc viegla un sportiska apģērba. Pirmās kūrortu vasaras apģērbu kolekcijas jeb kruīzu kolekcijas izveidoja dizaineri Žans Patū (Jean Patou), Koko Šanele (Coco Chanel) un Elza Šiaparelli (Elsa Schiaparelli) 20. gadsimta 20. gados.

Savukārt Latvijā kūrortu apģērba mode attīstījās Eiropas kopīgo modes tendenču kontekstā līdz Otrā pasaules kara beigām. Komunistiskā ideoloģija un padomju plānveida ekonomika iespaidoja un kontrolēja visas dzīves jomas, ieskaitot sadzīvi un modi, tomēr pamatvirzieni apģērba līnijās un siluetos saglabāja kopību ar pasaules modes tendencēm.