15.02.2018 16:17

Tautastērpu valkātājus un darinātājus aicina pieteikties Dziesmu un deju svētku tautastērpu skatei

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tautastērpu valkātājus un darinātājus aicina pieteikties Dziesmu un deju svētku tautastērpu skatei publicitātes

Latvijas Nacionālā kultūras centrs aicina ikvienu tautastērpa īpašnieku – valkātāju vai darinātāju, fizisku vai juridisku personu – pieteikties XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku tautastērpu skatei.

Tautastērpu skates Dziesmu un deju svētku laikā notiek kopš 1998. gada, sekmējot tautastērpu darināšanu un valkāšanu atbilstoši vēsturiskajām liecībām un tradīcijām.

Tautastērpus skatei var pieteikt septiņās kategorijās: tautastērps koru un koklētāju ansambļiem; tautastērps deju kolektīviem; tautastērps folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem; individuālais, pašdarinātais tautastērps; individuālais, nokomplektētais tautastērps; tautas lietišķās mākslas studijas, biedrības, SIA un citas personu grupas darinātais tautastērps un bērnu tautastērps.

Tautastērpu skates komisija vērtēs tērpus pēc vairākiem kritērijiem, t.sk., tautastērpa kopskatu, kvalitātes un komplektējuma atbilstību valkātāja augumam, atbilstību kultūrvēsturiskajam novadam un izvēlētajam laika periodam, kā arī tautastērpa atbilstību kolektīva darbībai.

Pirmās kārtas rezultāti tiks publicēti Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) mājas lapā līdz 7. maijam. Skates otrā kārta norisināsies LNKC, Pils lakumā 4, Rīgā, 18. un 19. maijā. Otrās kārtas rezultāti būs zināmi 25. maijā. Labāko tērpu īpašnieki tiks aicināti piedalīties noslēguma pasākumā – latviešu tautastērpu parādē un apbalvošanas ceremonijā 5. jūlijā koncertzālē "Palladium".

Interesenti, kas vēlas piedalīties tautastērpu skatē, aicināti līdz 2018.gada 30.aprīlim iesniegt skates pieteikuma anketu un divas līdz trīs skatei iesniedzamā tautastērpa komplekta fotogrāfijas, kurās pēc iespējas pilnīgāk atspoguļojas tautastērpa kopskats un detaļas. Vairāk informācijas meklēt LNKC mājaslapā.