Drukāt šo lapu
26.02.2018 10:29

Krimuldā atklās izstādi par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krimuldā atklās izstādi par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu stopini.lv

No 2. līdz 17. martam Krimuldas tautas nama Mazajā zālē interesentiem būs iespēja apmeklēt Salaspils novada bibliotēkas veidoto izstādi "Vaira Vīķe-Freiberga. Ar Sauli", kurā var aplūkot materiālus par eksprezidentes bērnības un bēgļu gaitām, prezidentūras un pēcprezidentūras darbību.

Izstādē ietvertas faktu un fotoliecības, grāmatas, oriģināldarbi un zinātniskās publikācijas, raksti no periodiskajiem izdevumiem un citi materiāli. Visam cauri vijas saules motīvs un latviskās vērtības, kas iet līdzi Vairas Vīķes mūžam un viņas politiskajai un sabiedriskajai darbībai. Izstādes svinīgā atklāšana 5. martā plkst. 11.00.

Saules motīvs ir cieši ievijies Vairas Vīķes-Freibergas mūžā. "Maroka, Daurata un Kasablanka pasaules kartē šodien iezīmējas kā viena no Latvijas prezidentes mītnes un patvēruma zemēm bēgļu gaitās pēc Otrā pasaules kara. Varbūt tieši tur, tālumā, siltās dienvidu saules apspīdēta, viņa sāka aizdomāties par savas dzimtenes sauli un pasauli un tās abas atrada latvju dainās," tā retoriski izskan minējums Ausmas Cimdiņas biogrāfiskajā apcerē "Brīvības vārdā".

Latviešu tautasdziesmu pētniecība, kas aizsākās aizvadītā gadsimta 60. gados trimdā, turpinājās arī pildot valsts prezidentes pienākumus. Saule, latvietība un latviskās vērtības ir tikai dažas no tēmām, kuras savos zinātniskajos darbos pētījusi un publiskajā telpā atspoguļojusi Vaira Vīķe-Freiberga.