Drukāt šo lapu
14.12.2017 07:34

"Vietvalži" – vēsturiskais mantojums un vieta kultūrai Salas pagastā

Autors  Dace Ulpe, izstāžu zāles vadītāja Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā “Vietvalži”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Vietvalžu” atklāšanas pasākums 2017. gada maijā. “Vietvalžu” atklāšanas pasākums 2017. gada maijā. Babītes novada pašvaldība

2017. gada maijā Babītes novadā durvis vēra pašvaldības Kultūrizglītības centra filiāle Salas pagastā "Vietvalži". Mūsdienīgais, kas nācis vietā, kurai jau ir savs stāsts, savas tradīcijas, vēsture un atmiņas.

Ēka, kura nu nodota kultūras un izglītības mērķiem, pirms vairāk nekā 200 gadu celta pavisam citām vajadzībām citam – tajā atradās Salas muižas darbinieku dzīvokļi. Šeit bijusi gan skola, gan krogs, gan pagastmāja. Šķiet, vēlme kopīgi pavadīt laiku, dziedāt, dejot, spēlēt teātri un citādi radoši darboties šeit bijusi klātesoša visos laikos un vienmēr atradusi ceļu uz šo namu.

Tagad "Vietvalži" aicina ne tikai rosīgos pašdarbības kolektīvu dalībniekus un pasākumu apmeklētājus, bet arī tos, kurus interesē vēsture un māksla, turklāt ne tikai apskatīt izstādes, bet arī līdzdarboties to tapšanā. Tas ir veids, kā "Vietvalži" tuvosies Latvijas simtajai dzimšanas dienai, apkopojot to, kas gadiem krāts māju bēniņos, klētīs, cilvēku sirdīs un prātos.

Skvērs pie “Vietvalžiem” 2017. gada augustā. Skvērs pie “Vietvalžiem” 2017. gada augustā.


Nākamo gadu uzsāksim ar projektu "Atmiņu klade", kurā aicināts piedalīties ikviens, kam ir ko teikt, ar ko dalīties. Veidosim atmiņu stāstu ierakstu kolekciju, papildināsim muzeja krājumu ar visdažādākajiem materiāliem no seniem un ne tik seniem laikiem. Bieži aizmirstam, ka arī vakardiena jau ir vēsture.

Padomāsim, ko mums var pastāstīt, piemēram, padomju laiku beigu cukura taloni vai pircēja vizītkartes, autobusa biļetes vai ielūgums uz Bērnības svētkiem, vai deju vakari ciema klubā! Cik daudz patiesībā varam ieraudzīt melnbaltā fotogrāfijā no kartupeļu talkas kolhozā vai skolas izlaiduma, kur visas meitenes tērpušās baltās kleitās, bet puišiem ir ūsas un gari mati.

Topošā Salas pagasta vēstures ekspozīciju telpa aicina nenoniecināt sīkumus un Latvijas simtajā gadā dalīties atmiņās, stāstos, attēlos – it visā, kas ļautu pēc iespējas daudzpusīgi parādīt to bagātību, kas veido mūs, mūsu pagastu, novadu un valsti.

Pasākumu zāle. Pasākumu zāle.


2017. gada 2. septembrī Babītes novada Salas pagasta "Vietvalžos" tika atklāta aktierim Eduardam Pāvulam veltītā memoriālā izstāde, un top arī Salas pagasta vēsturei veltīta ekspozīcija. Šobrīd "Vietvalžos" apskatāms tikai tās pirmais posms – ekspozīcijas telpā izstādītas mēbeles un sadzīves priekšmeti, kas lielākoties nākuši no Salas pagasta mājām. Katra lieta var izstāstīt savu stāstu, pat šķietami nenozīmīgs apģērba gabals, mēbele, darbarīks vai rokdarbs ir laikmeta liecība, ir tikai jāprot šos stāstus nolasīt un saprast.

Tieši tāds ir topošā muzeja mērķis – veicināt izpratni, ka vēsture nav tikai tas, ko varam lasīt grāmatās, pētījumos vai iegravētu pieminekļos. Vēsturi varam apgūt, gan iepazīstot savu tuvāko apkārtni, izzinot vietas un lietas, gan izzinot cilvēkus. Viens no pētījumu objektiem ir Salas pagasta dzimtas un to pārstāvji, tieši tāpēc Eduards Pāvuls bija tas, kuram tika veltīta pirmā pastāvīgā izstāde.

Aktierim Eduardam Pāvulam veltītā ekspozīcija.Aktierim Eduardam Pāvulam veltītā ekspozīcija.


Ziņas par Pāvulu dzimtu Salas pagastā ir jau no 18. gadsimta, un, iezīmējot "Vietvalžu" darbības mērķu plašumu, šīs dzimtas koks izstāžu zālē apskatāms mākslas darba formā – tajā savijas gan vēstures pētīšana, gan māksla, gan pietāte pret katru atsevišķu cilvēku un dzimtu kopumā, gan lepnums par izciliem cilvēkiem, kas nākuši no šī pagasta.

Izzinot Eduarda Pāvula dzīvesstāstu un viņa daiļradi, nākas pārskatīt Latvijas vēsturi apmēram 100 gadu garumā – tur ir gan abi pasaules kari, gan bēgļu gaitas, strēlnieki un leģionāri, padomju armija, kultūras dzīve un sadzīve padomju laikā, neatkarības atgūšana un janvāra barikādes, emocionālais un patriotiskais pacēlums un vilšanās atjaunotajā valstī un vēl, un vēl.

"Atmiņu klade" atvērta arī tiem, kuri vēlas dalīties savās atmiņās par Eduardu Pāvulu – gan tiem, kuri viņu pazinuši personīgi (kopā makšķerējuši, tikušies ballēs vai laivā cēlušies pāri upei), gan tiem, kurus ietekmējusi aktiera radošā darbība, īpaši pēdējo viņa dzīves gadu tikšanās ar skatītājiem, arī atmiņas par redzētām teātra izrādēm un filmām, par emocijām, ko tās raisījušas, ir interesantas un krāšanas vērtas.

Pāvulu dzimtas koks aktierim Eduardam Pāvulam veltītajā ekspozīcijā.Pāvulu dzimtas koks aktierim Eduardam Pāvulam veltītajā ekspozīcijā.