Drukāt šo lapu
15.08.2012 09:18

Brīvdabas muzeju pieklaudzinās kalēji

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Rīgas svētku ietvaros 19. augustā no pulksten 12 Brīvdabas muzejā Berģos notiks ikgadējā Kalēju diena.

 

"Kalēja amats ir spēka, vīrišķības un veiklības apliecinājums, tai pašā laikā romantisma, veiksmes un mīlestības sabiedrotais. Bez viņa darinājuma neiztiek ne zemes arājs, ne jūras vagotājs, ne mājas saimniece, ne dziesmu svētku dalībniece," uzsver Kristīne Dzedule, muzeja Informācijas un izglītības nodaļas speciāliste.

Kalēju diena sāksies ar muzikālu atklāšanas gājienu no Galvenajiem vārtiem līdz Mērsraga smēdei, pie kuras pulksten 12.20 notiks pasākuma atklāšanas svinīgā uzruna.

Pēc iepazīšanās, pulksten 12.30, Kalēju danci tiks aicināti apgūt gan kalēji, gan apmeklētāji. Folkloras kopas vadībā ikvienam būs iespēja apgūt kalēju dziesmas, dejas un rotaļas.

"Pēc lielās dziedāšanas un dancošanas pulksten 13.30 Priedes kroga sarūpētās Cirvja kāta zupas degustācija slietenī. Kārtīgi iestiprinājušies, turpināsim ar kalēju mācekļu veiklības un izveicības sacensībām," tā muzeja pārstāve.

Visa pasākuma garumā, klaudzot āmuriem un liesmu mēlēm šaudoties smēdē, ikvienam drosminiekam būs iespēja pārbaudīt pašam savas prasmes un spēku monētu, pakavu un naglu kalšanā.