Drukāt šo lapu
05.12.2017 12:15

Carnikavā aicina uz sarunu par zinātnes lomu un izstādi "Apgaismots gars"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā aicina uz sarunu par zinātnes lomu un izstādi "Apgaismots gars" publicitātes

8. decembrī plkst. 18.00 Carnikavas tautas namā "Ozolaine" atklās jauno mediju kultūras centra "RIXC" izstādi "Apgaismots gars" un notiks saruna par zinātni, diskutējot par tās lomu arī mākslas un uzņēmējdarbības kontekstā.

Sarunā piedalīsies kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, jauno mediju kultūras centra "RIXC" vadītāja Rasa Šmite un uzņēmējs, SIA "Rubrig" valdes priekšsēdētājs Dainis Bonda. Sarunu vadīs žurnāliste, raidījuma "Zināmais nezināmajā" vadītāja Sandra Kropa, kopā ar sarunas biedriem vērtējot zinātnes lomu šodien un nākotnē un rodot atbildes par tās iespējām radošajās un uzņēmējdarbības sfērās, informē Carnikavas tautas nama "Ozolaine" vadītājas vietniece Agnija Saprovska.

Jauno mediju kultūras centrs "RIXC", kas savos projektos apvieno mākslu, zinātni un jaunākās tehnoloģijas, izstādē piedāvā apskatei divus darbus. "RT-32. Akustiskās telpas laboratorija" stāsta par Irbenes radioteleskopa vēsturi un mākslinieku eksperimentiem ar radioastronomiju.

Savukārt mākslinieku Rasas un Raita Šmitu īstenotais projekts "Runā ar mani" ir mākslas pētījums par cilvēku un augu komunikāciju, kas īpaši tiecas izzināt attiecības starp dabu un cilvēkiem, bioloģiju un tehnoloģijām, bioloģiskajiem un sociālajiem procesiem. Mākslinieku veidotās interaktīvās izstādes centrā ir cilvēku komunikācija ar augošām pupām, un mākslinieki uzdod jautājumu – vai augi aug labāk, izaug garāki un skaistāki, ja cilvēki ar tiem sarunājas, skaidro A. Saprovska.

Izstāde tautas namā "Ozolaine" būs skatāma līdz 2018. gada 18. janvārim.

Kopš 2016. gada sākuma Carnikavā īsteno izstāžu ciklu triloģiju: "Latvijas matērija" (2016), "Latvijas gars" (2017) un "Latvijas sapņi" (2018), kura ietvaros tautas namā "Ozolaine" tiek organizētas tematiskas izstādes ar pievienoto vērtību.

Ar zinātnes tēmu noslēdzas cikls "Latvijas gars" Carnikavā. Šis izstāžu un sarunu cikls, ieved nemateriālo vērtību pasaulē – mūzika, dzeja, proza, zinātne, teātris –, aicinot uz sarunu katrā no jomām nozīmīgas personības, lai kopīgi rastu atbildes uz šobrīd aktuāliem jautājumiem un arī tuvinātos izpratnei par to, kas ir latviskā identitāte.

Latvijas valsts simtgades gads izstāžu ciklā būs veltīts "Latvijas sapņiem", kopīgi meklējot "pirmvielu", no kuras veidojamas Latvijas valsts nākamās simtgades. Nākamā gada cikls tiks atklāts 20. janvārī ar Agneses Bules izstādi "Latviešu sapņi", vēsta A. Saprovska.