Drukāt šo lapu
20.10.2017 13:24

Klāt pirmizrāde otrajai Latvijas simtgades filmai "Ievainotais jātnieks"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Klāt pirmizrāde otrajai Latvijas simtgades filmai "Ievainotais jātnieks" publicitātes

24. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos režisores Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma "Ievainotais jātnieks" – otrā filma Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei. No 27. oktobra filma skatāma "Splendid Palace" repertuārā, vēlāk sekos arī īpašās pirmizrādes vēl desmit Latvijas pilsētās, arī Siguldā.

Filma "Ievainotais jātnieks" veltīta Latvijas simtgadei, tēlnieka Kārļa Zāles 130. dzimšanas dienai un viņa darbam pie Latvijas simbola – Brīvības pieminekļa celtniecības. 19. oktobrī, kad noslēdzās Brīvības pieminekļa kārtējā restaurācija, svinīgajā atklāšanā kopā ar valsts augstākajām amatpersonām piedalījās un Brīvības pieminekļa Goda grāmatā parakstījās arī filmas Ievainotais jātnieks režisore Ilona Brūvere un Kārļa Zāles tēla atveidotājs filmā, aktieris Imants Strads, kurš Valsts prezidentam Raimondam Vējonim pasniedza jaunās filmas DVD ierakstu.

Filmu "Ievainotais jātnieks" slēgtā seansā tūlīt pēc pieminekļa svinīgās atklāšanas noskatījās Rīgas pieminekļu aģentūras aicinātie viesi – pieminekļa restauratori, tēlnieki un citi iesaistītie.

Filma "Ievainotais jātnieks" ir tēlains vēstures un dzīves notikumu kaleidoskops, kas ļauj sajust Brīvības skaudro garšu. režisore Ilona Brūvere izveidojusi dokumentālu spēlfilmu, kura jau četrās kategorijās nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps – kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, par labāko dokumentālā kino režiju, mākslinieka darbu un grimu. Filmas radošajā komandā ir arī kinooperatore Elīna Bandēna, komponists Ēriks Ešenvalds, skaņu režisors Anrijs Krenbergs. Filmas scenārija konsultante ir mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, laikmeta tēlus atveido Imants Strads, Dārta Daneviča, Lauris Subatnieks, Ģirts Liuziniks, Ieva Aleksandrova-Eklone, Dainis Gaidelis un citi.

Filmas publiskā pirmizrāde, uz kuru iespējams arī iegādāties biļetes, notiks kinoteātrī "Splendid Palace" 24. oktobrī plkst. 19.00. Šis arī ir vienīgais kinoteātris Rīgā, kur filma tiks demonstrēta, norāda Nacionālajā Kino centrā. Repertuārā filma tiek demonstrēta latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Filmas Ievainotais jātnieks reģionālo pirmizrāžu turneja sākas 26. oktobrī Kuldīgā, turpinās 27. oktobrī Siguldā, 28. oktobrī Valmierā, 29. oktobrī Cēsīs, 30. oktobrī Ventspilī, 31. oktobrī Liepājā. Citās Latvijas pilsētās un novados filma tiks demonstrēta jau no pirmajām novembra dienām.

Jāatgādina, ka NKC programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei kopumā tiek veidotas 16 pilnmetrāžas filmas, pirmā no tām – Vara Braslas spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" – uz ekrāniem nonāca augustā un to noskatījušies jau vairāk nekā 45 000 skatītāju, bet 18. novembrī tiks pirmizrādīta trešā – Askolda Saulīša dokumentālā filma par latviešu strēlniekiem "Astoņas zvaigznes".